Svetska banka: : Zakoni pa kredit od 250 mil. €

14.02.2014.

Svetska banka će 25. februara najverovatnije odobriti Srbiji dva kredita, od ukupno 240 miliona evra, izjavio je šef Kancelarije SB u Srbiji Toni Verheijen.

Reč je o zajmu od 200 miliona dolara za jačanje Agencije za osiguranje depozita i 40 miliona dolara za srpsko zdravstvo.

Ta finansijska institucija će tek pregovarati sa Srbijom o odboravanju kredita od 250 miliona dolara za srpski budžet, koji će Srbija moći da dobije tek kada bude donet zakonodavni okvir - novi zakoni o privatizaciji i stečaju i kada započne restrukturiranje 153 državnih i društvenih preduzeća, rekao je Verheijen novinarima u Aero klubu. 

"Odobravanje tog kredita ne zavisi od izbora u Srbiji, već od toga da li će vlada da ispuni svoje obaveze", rekao je on. 

Papiri za dva kredita od 200 i 40 miliona dolara su već podneti i bord Svetske banke će o tome odlučivati 25. februara, rekao je Verheijen. 

"Nadam se će biti odobreni, što će zavisiti od našeg borda. Što se tiče kredita za budžet Srbije od 250 miliona dolara, Svetska banka čeka da vlada preduzme dogovorene akcije oko restrukturiranje državnih preduzeća i ta pozajmica će morati da sačeka dok vlada ne sprovede obećane mere", naveo je on.


Izvor: Tanjug