Sindikati: Ne damo namensku industriju strancima

14.02.2014.

Sindikati tri fabrike namenske industrije protive se prodaji 49 odsto kapitala strancima po modelu koji je najavilo Ministarstvo odbrane.

 

"Uprava za odbrambene tehnologija najavila je mogućnost da strani ulagači postanu vlasnici do 49 odsto kapitala preduzeća odbrambene industrije, kroz ulaganja u tehnološke i proizvodne procese", saopštili su Sindikati "Zastava oružje" iz Kragujevca, "Prvi Partizan" iz Užica i "Prva iskra" iz Bariča.

Sindikati, kako je navedeno, upozoravaju na mogućne kobne posledice takvog pristupa prodaje, s obzirom na negativna iskustva poslednjih godina u privatizaciji strateški važnih preduzeća srpske privrede.

"Takav način prodaje kapitala preduzeća odbrambene industrije Srbije najavljen je kroz nacrt novog Zakona o proizvodnji koji ubuduće treba da definiše položaj odbrambene industrije", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da nacrt zakona nije stavljen na uvid rukovodstvima preduzeća namenske industrije, kao ni sindikatima fabrika, kako bi izneli primedbe i sugestije na predložene zakonske odredbe. 

Tri sindikata navode i da pretpostavljaju da će se nacrt zakona naći u skupštinskoj proceduri posle formiranja nove vlade Srbije. 

U zajedničkom saopštenju se podseća da su preduzeća odrambene industrije najvećim delom neto izvoznici, i kao takva u velikoj meri angažuju domaća preduzeća iz različitih oblasti obojene metalurgije, elektronske, mašinske, gumarske, drvne, hemijske i drugih industrija. 

Takođe, najveći su potrošači strategijski važnih sirovina, a u svom razvoju i proizvodnji imaju veliku potrebu i koriste širok spektar labaratorijskih usluga za različita ispitivanja, kao i opitne poligone.

"Većina preduzeća iz grupacije odbrambene industrije ima osiguran plasman svojih proizvoda zbog velike tražnje naoružanja i vojne opreme na medjunarodnom tržištu. Oscilacije u realizaciji zavise od vojno-političke situacije, a pošto se stanje u međunarodnim odnosima menja, menja se i intezitet tražnje", navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug