Radnici EPS-a dobijaju pozajmice od 50.000 dinara

13.02.2014.

Sindikat EPS-a, Vlada Srbije i poslovodstvo postigli su sporazum. Dobijaju pozajmicu, ali ostaju solidarni porez i zabrana zapošljavanja.

 

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije (EPS) potpisao je danas Sporazum s vladom i poslovodstvom kompanije kojim su ispunjeni skoro svi zahtevi radnika, osim izuzimanja EPS-a iz primene zakona o zabrani zapošljavanja u javnom sektoru.

Kako je saopštio sindikat EPS-a, nije postignut ni dogovor o izuzimanju iz sistema umanjenja zarada u javnom sektoru većih od 60.000 dinara, jer tehnička Vlada Srbije nema uslove da menja Zakon o umanjenju neto prihoda u javnom sektoru. 

Sindikat EPS-a zahtevao je i pozajmicu za zaposlene od 50.000 dinara, a kako je rečeno agenciji Beta, postignut je dogovor o isplati pozajmice, ali se još ne zna kolika će ona biti. 

Sindikat radnika EPS-a navodi da nije sasvim zadovoljan ishodom pregovora, ali navodi da razume ekonomske i političke uslove zbog predstojećih parlamentarnih izbora. 

Posle višenedeljnih pregovora, sporazum je postignut i Sindikat navodi da se prekidaju sve aktivnosti u vezi s ranije najavljenim štrajkom. 

U pregovorima su učestvovali predstavnici Sindikata radnika EPS-a, ministar finansija Lazar Krstić, ministarka energetike Zorana Mihajlović i poslvodstvo EPS-a na čelu s vršiocem dužnosti direktora EPS-a Aleksandrom Obradovićem. 

Postignuta je saglasnost za uključivaje sindikata radnika EPS-a u radne timove za izradu predloga zakona o radu, zakona o privatizaciji, zakona o stečaju i zakona o štrajku. 

S predstavnicima Vlade Srbije je dogovoreno da se poboljšaju uslovi rada neophodni za funkcionisanje elektroenergetskog sistema.


Izvor: Beta