Dačić i Mirović danas sa radnicima Jumka

13.02.2014.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić održaće danas sastanak sa delegacijom radnika Jumka iz Vranja, na kojem će se razmatrati zahtevi zaposlenih u cilju pronalaženja rešenja problema u toj kompaniji.

 

Na sastanku premijera Dačića sa predstavnicima zaposlenih preduzeća Jumko, koji će biti održan u zgradi Vlade Srbije u 13,00 sati, učestvovaće i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović, koji se sinoć sastao sa radnicima te fabrike koji su kod Bresnice blokirali putni pravac na Koridoru 10.

Nakon razgovora sa ministrom Mirovićem radnici Jumka su odblokirali put. 

Predstavnici sindikata Jumka iz Vranja, koji traže overu zdravstvenih knjižica i isplatu zaostalih zarada, krenuli su danas ka Beogradu na zakazani sastanak sa primejerom Srbije Ivicom Dačićem, potvrdila je jutros Tanjugu glavni poverenik ASNS-a u tom preduzeću Snežana Veličković.

Veličkovićeva je precizirala da u Beograd dolazi ona zajedno sa predsednikom Samostalnog sindikata Jumka Slađanom Mitićem, kao i da će sastanku s premijerom prisustvovati gradonačelnik Vranja Zoran Antić, ali nije mogla da potvrdi da li dolaze i predstavnici poslovodstva kompanije.

Prema njenim rečima, radnici Jumka su u sinoćnim razgovorima s ministrom Mirovićem tražili da današnjem sastanku sa Dačićem prisustvuju i predstavnici Agencije za privatizaciju, Ministarstva rada, Ministarstva privrede, kao i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Premijer Dačić je juče pozvao radnike Jumka da prekinu protest i blokadu puta i zakazao za danas u 13,00 sati sastanak s predstavnicima zaposlenih te kompanije, na kojem će se razmatrati njihovi zahtevi i kako bi se našlo rešenje za problema u tom preduzeću.

Veličkovićeva je rekla da radnici, koji su u generalnom štrajku gotovo mesec dana zbog lošeg materijalnog stanja, traže overu zdravstvenih knjižica i isplatu sedam zaostalih zarada, ali i "smenu menadžmenta i utvrđivanje odgovornosti za razne malverzacije u Jumku u prethodnih devet godina, koje su dovele radnike do prosjačkog štapa".

Ona je rekla da sindikati traže da u to preduzeće uđe inspekcija za privredni kriminal i finansijska policija.

Veličkovićeva je rekla da je Mirović podržao da se preispitaju sve tvrdnje radnika.

Ministar Mirović se sa radnicima ove vranjanske kompanije sastao sinoć kod Bresnice, na mestu na kojem su blokirali autoput ka Makedoniji, i nakon što su učesnici protesta prihvatili da odblokiraju taj putni pravac razgovore je nastavio u fabrici Jumko sa predstavnicima sindikata i poslovodstvom. 

Mirović je, kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu privrede, sinoć tražio od radnika i poslovodstva da sednu za sto i otvoreno razgovaraju o svim problemima - overi knjizica i isplati zaostalih zarada.

Izvor: Tanjug