Rukovodstvo Železnica negira da je pretilo zaposlenima otkazom

12.02.2014.

Poslovodstvo Železnice negira tvrdnje sindikata da je na zaposlene vršen pritisak uoči organizacije protesta

 

 

Železnice Srbije negiraju optužbe radnika da im je poslovodstvo preko nižih šefova i pod pretnjom otkazima zabranjivalo da prisustvuju protestu u Beogradu koji su 6. februara organizovali članovi Sindikata izvršnih službi Železnica Srbije i Unije sindikata srpskih železnica.

Ova dva, od inače 28 sindikata na železnici, zahtevala su smenu generalnog direktora Dragoljuba Simonovića, zbog navodnih malverzacija u kojima je, kako kažu sindikalci, preduzeće izgubilo 15 milijardi dinara.

"Nikome od zaposlenih nije bilo zabranjeno prisustvo na sindikalnom protestu. Ni generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović, niti bilo ko od njegovih najbližih saradnika nisu dali nikakvu naredbu, niti su na bilo koji način sprečavali održavanje mitinga", navedeno je u pisanom odgovoru koji je u ime preduzeća potpisao direktor Medija centra Železnice Srbije Nenad Stanisavljević. On je dodao da su ulazna vrata u poslovnu zgradu Železnica Srbije bila otvorena za vreme trajanja protesta i da su zaposleni nesmetano izlazili i ulazili u nju. 

Radnici potvrđuju da nije bilo pisane naredbe koja bi im branila da se priključe protestu, ali tvrde da je zabrana "išla preko šefova, od kancelarije do kancelarije“, da su pominjani otkazi ili "posledice“. Neki od članova sindikata koji je organizovao protest čak su i snimili razgovore sa pretpostavljenima a neki od tih tonskih zapisa dostavljeni su i redakciji Danasa. U njima je, kako navodi list, najčešće upozorenje zaposlenima "da je potrebno da ostanu na svojim radnim mestima ili će u protivnom snositi odgovornost“. 

Prema tvrdnjama Nebojše Nikića, predsednika Sindikata izvršnih službi Železnica Srbije, osim pretnji radnicima poslovodstvo je onemogućavalo zaposlenima u upravnoj zgradi da izađu čak i na pauzu kako bi ih sprečilo da se priključe protestu koji je bio u neposrednoj blizini. Nikić napominje da su pritisci i pretnje od strane nadređenih bili prisutni ne samo pred protest u Beogradu, već i prilikom organizovanja pripremnih protesta koji su prethodili spomenutom. 

"Organizovali smo mini proteste u 12 železničkih čvorova da bi se što bolje pripremili i okupili ljude za dolazak u Beogradu. Međutim, i tada su kolegama pretili radnim knjižicama u slučaju da u tome učestvuju", kaže Nikić. 

On napominje da im na skupu u Kraljevu nisu čak ni obezbedili prostoriju, već su morali sami da je plate. Istovremeno, jedan od šefova u tom železničkom čvoru obavestio ih je da je stav preduzeća da "rukovodeća struktura ne bi trebalo da bude prisutna nigde, osim u preduzeću, na svojim radnim mestima“ kao i da je to i za radnike "zvanična politika preduzeća i preporuka“. On je na pitanje da li je time zapravo radnicima naređeno da se iščlane iz sindikata odgovorio "ja lično da vam naredim da izađete iz sindikata ne pada mi na pamet, ali vam kažem šta je preporuka“ i dodaje "kakve će posledice biti, ne znam, a vi sami odlučite šta ćete“.

Direktor Medija centra Železnica Srbije Nenad Stanisavljević, u pisanom odgovoru Danasu demantuje tvrdnje sindikalaca da je na radnike vršen pritisak kako ne bi prisustvovali protestima. On kaže da je generalni direktor Železnica Dragoljub Simonović u popodnevnim satima 5. februara, dan uoči protesta, uputio pismo sindikalnim odborima u Nišu, Kraljevu i Pančevu, odakle i dolaze tvrdnje o pritiscima na članove. 

"Ne samo da ne podržavam nikakvu vrstu pritiska na zaposlene koji žele da prisustvuju tom mitingu, već sam i lično pozvao neke od šefova sekcija na terenu i naložio im da ni na koji način ne sprečavaju organizaciju ovog mitinga. Iako smatram da se navedeni miting ne organizuje sa ciljem zaštite interesa zaposlenih i unapređivanja poslovanja železnice, već kako bi pojedini sindikalni lideri branili svoje stečene i dugogodišnje beneficije, preduzeo sam sve mere da se učesnici mitinga osećaju sigurno i bezbedno", stoji u dopisu direktora Simonovića regionalnim odborima Sindikata izvršnih službi srpskih železnica. 

Navodi se i da je "Simonović u tom dopisu istakao da je prema saznanjima sa terena, u pojedinim železničkim čvorovima prisutan veliki pritisak od strane sindikalnih lidera da zaposleni i protiv svoje volje dođu u Beograd i prisustvuju sindikalnom mitingu“, pa je on od sindikata zahtevao da to ne čine. 

"Naravno, u velikom i rasprostranjenom poslovnom sistemu, kakav su Železnice Srbije, ne može se u potpunosti isključiti verovatnoća da su pojedini rukovodioci postupili suprotno ovakvim stavovima, nalozima i poslovnim opredeljenjima generalnog direktora i poslovodstva kompanije. Ne verujemo da je takvih primera bilo, ali i ako jeste, to mogu biti samo izolovani i pojedinačni slučajevi", navodi se u dopisu listu Danas i zaključuje da se u to moglo uveriti oko 200 učesnika protesta, ali i „ogromna većina zaposlenih, njih oko 18.000, koji su u vreme ovog skupa raščišćavali pruge od snežnih nanosa širom Srbije “.


Izvor: Danas