Radnici Jumka odblokirali put nakon dogovora sa Mirovićem

12.02.2014.

Radnici Jumka večeras su kod Vranja, nakon dogovora sa vršiocem dužnosti ministra privrede Igorom Mirovićem, odblokirali magistralni put na Koridoru 10. 


Put je odblokiran oko 19:20, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Mirović je u fabrici Jumko nastavio pregovore sa sindikatima i poslovodstvom, kako bi se radnici što bolje pripremili za sutrašnji sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

Ministar Mirović je predložio radnicima da večeras sednu preko puta poslovodstva i otvoreno razgovaraju o svim problemima - overi knjizica i isplati zaostalih zarada.

On je kazao da će pregovori, ako treba, trajati celu noć kako bi se utvrdilo šta se i koliko duguje radnicima.

Mirović se sa radnicima ove vranjanske kompanije sastao kod Bresnice, na mestu na kome su blokirali put.

Dačić je ranije danas pozvao radnike kompanije Jumko iz Vranja da prekinu protest i blokadu autoputa i najavio za sutra sastanak s delegacijom radnika te kompanije. 

Premijer je za sutra u 13 sati u Vladi Srbije zakazao sastanak sa delegacijom radnika na kojem će se razmatrati zahtevi zaposlenih i pronaći rešenje problema u Kompaniji Jumko, saopšteno je iz Vlade.

Oko 1.700 radnika kompanije Jumko danas je nastavilo generalni štrajk, blokadom puta kod Bresnice, najavljujući da će tamo ostati dok njihove zahteve ne saslušaju predstavnici vlade.

Radnici, koji su u generalnom štrajku gotovo mesec dana zbog lošeg materijalnog stanja, traže overu zdravstvenih knjižica i isplatu sedam zaostalih zarada.

Izvor: Tanjug