Oružari nezadovoljni zbog solidarnog poreza

12.02.2014.

Sindikati nekoliko preduzeća namenske industrije oštro kritikuju odluku Vlade Srbije da zaposleni u njima plaćaju solidarni porez na plate veće od 60.000 RSD.

 

U oružarskim sindikalnim organizacijama kažu da šest fabrika domaće odbrambene industrije zapošljavaju ukupno oko 6.000 radnika, koji bi, zajedno sa svojim porodicama, trebalo da plaćaju cenu dvodecenijskog partijskog zapošljavanja u javnom sektoru, u kojem trenutno radi blizu 800.000 ljudi.

Za razliku od narastajuće armije zaposlenih u javnom sektoru, iz vojnih fabrika je u poslednjih desetak godina, po razno - raznim osnovama, otpušteno na hiljade radnika. 

"Svrstavanje preduzeća namenske industrije u kategoriju preduzeća čiji radnici plaćaju solidarni porez dokaz je da vlast nema osećaj za specifičnosti preduzeća odbrambene industrije Srbije (OIS)", ističu sindikalci uz napomenu da izvoz iz te grane u značajnoj meri smanjuje spoljnotrgovinski deficit zemlje. 

Kako navode, ta preduzeća su prošle godine izvezla naoružanje, municiju i opremu za više 150 miliona dolara, od čega su samo Prvi partizan, Zastava oružje i Prva iskra, plasmanom naoružanja i municije, kao i transferom tehnologija ostvarile devizni prihod veći od 100 miliona dolara. Otuda bi bilo logično očekivati da takve rezultate prate podsticaji, a ne sankcionisanje od strane države, koja domaćim proizvođačima ne pruža neophodnu podršku i finansijsku pomoć pri realizaciji skupih razvojnih projekata, čude se sindikalci. 

Uvođenje solidarnog poreza zaposlenima u fabrikama odbrambene industrije svedoči, smatraju sindikalci, i o tome da su predstavnici vlasti, koji sebe predstavljaju kao borce za socijalnu pravdu i interese „običnih ljudi“, izgubili svako interesovanje i razumevanje za životne nedaće radnika, koji više ne mogu da prihvate i nose teret ekonomske i socijalne krize, tim pre što se nastavljaju urušavanje srpske privrede i otpuštanja radnika. 

Srpski oružari upozoravaju da ovakav odnos države prema preduzećima namenske proizvodnje sve ozbiljnije ugrožava poslovanje njihovih fabrika i počinje da dovodi u pitanje i opstanak domaće odbrambene industrije. Zato i pitaju da li su proizvodnja oružja i opreme i dalje potrebni ovoj zemlji.

Izvor: Danas, B92