Preko inspekcije do zaostalih zarada

11.02.2014.

Više od 1.000 radnika na teritoriji Rasinskog okruga obratilo se prošle godine inspekciji zbog neisplaćenih zarada, a samo ove godine podneto je oko 130 zahteva rekao je Tanjugu načelnik inspekcije rada Jugoslav Veljković.



Prema njegovim rečima, broj zahteva se drastično uvećao u odnosu na 2012. godinu, kada ih je bilo 430, od kojih se 230 odnosilo na uskraćeno pravo na zarade.

Zahteve su, između ostalih, podnosili i radnici preduzeća u restrukturiranju, hemijske industrije Župa, Fabrike ulja, Konfekcije Zvezda, Savremenog doma i 14.oktobra, a bilo je i onih koji rade u privatizovanim preduzećima.

Veljković je objasnio da se inspekciji rada mogu javiti zaposleni koji su u radnom odnosu, dok ostali mogu pokrenuti spor kod nadležnog suda.
"Velika je prednost kada se ljudi nama jave", kaže Veljković i objašnjava da to znači da zaposleni mogu naplatiti svoja potraživanja u izvršnom postupku bez obraćanja sudu na osnovu rešenja inspekcije.

Inspekcija rada je prošle godine izvršila 2.414 nadzora (radni odnosi i bezbednost i zdravlje na radu) čime je obuhvatila 23.753 zaposlenih.

Ukupan broj naloženih mera bio je 3.844 i podneto je 245 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.
"U postupcima nadzora nailazimo na "veliku lojalnost" zaposlenih prema poslodavcima, koji obično izjavljuju da tu rade dan ili dva i istovremeno kažu da je u toku postupak prijavljivanja, što nije tačno, ali ostavlja mogućnost poslodavcu da sa njima zaključi ugovor o radu", objašnjava načelnik inspekcije rada.

Takođe, iz nezvaničnih razgovora sa zaposlenima inspektori saznaju da oni često rade prekovremeno, da nemaju slobodne dane i da su im zarade manje od minimalnih.

Veljković je napomenuo da je u oblasti zdravlja i bezbednosti na radu izvršeno 379 nadzora, te da je doneto 255 rešenja kojima su poslodavcima naložili otklanjanje 935 nedostataka. Doneto je i 16 rešenja kojima se zabranjuje rad na određenim radnim mestima, a podneto je i 99 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Prekršajni sudovi su, prema njegovim rečima, u oblastima radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu, izrekli kazne u visini od oko 19 miliona dinara.

Izvor: Tanjug