Radnici Želvoza opeta blokirali put zbog neuplaćene plate

11.02.2014.

Radnici smederevskog Želvoza blokirali su ponovo danas raskrsnicu na putnom prelazu "Lipe", u znak protesta što im 10. februara nisu uplaćene obe minimalne plate, kako je dogovoreno pre deset dana na sastanku vršioca dužnosti ministra privrede Igora Mirović i predstavnicima sindikata radnika Želvoza, održanom u Ministarstvu.

 

To je Tanjugu izjavio predstavnik sindikata Sloga u Želvozu Miki Nojić, koji je precizirao da im je u petak uplaćena jedna obećana zarada do predviđenog roka, 10. februara, ali ne i druga pa su zato odlučili da nastave sa protestom.

Nojić je naveo da će saobraćaj blokirati sve dok ne dobiju potvrdu da će im biti ispunjeni zahtevi.

Odluku o daljoj radikalizaciji protesta donelo je pet sindikata, nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika zaposlenih u Želvozu sa radnicima. 

Oko 400 radnika Želvoza 15. januara je provalilo u gradsku skupštinu tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine.

Radnici Želvoza su štrajkovali i u martu 2012. i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik preduzeća bio rumunski konzorcijum "Grampet i Remar", koji je u fabriku ušao 2008. godine. Krajem marta 2011. konzorcijum je izašao iz Želvoza, nakon štrajka radnika zbog privatizacije.

Izvor: Tanjug