Radnici Fabrike vagona odbili ponudu Vlade, blokada pruge se nastavlja

10.02.2014.

Predsednik Štrajkackog odbora radnika Fabrike vagona Nenad Terzić rekao je večeras radnicima koji su od jutros blokirali prugu u Kraljevu, da im je na sastanku u Ministarstvu privrede ponuđena isplata dva minimalca, ali da oni nisu prihvatili takvu ponudu.

 

"Ponudili su nam isplatu jednog minimalca sutra, a drugog idućeg meseca. Nismo prihvatili takvu ponudu, i radnici ostaju na blokadama do daljnjeg. Naši zahtevi su isplata svih zaostalih plata, povezivanje radnog staža i overa zdravstvenih knjižica", rekao je Terzić radnicima, koji od jutros drže u blokadi, prugu koja vodi ka Raški i Čačku.

Prema poslednjim informacijama sa terena, radnici su se podelili po smenama i planiraju da celu noć blokiraju prugu u Kraljevu.

Radnici, koji su, kako kažu, na ivici egzistencije, saglasni su da blokadu neće prekidati. Radnicima Fabrike vagona se u proseku duguje 18 do 20 plata, a poslednjih osam meseci od kada traje štrajk nisu primili ni dinara.

Kompletan menadžment Fabrike vagona, na čelu sa direktorom Zoranom Bogdanovićem, u subotu je podneo ostavku.

Vlada Srbije će radnicima Fabrike vagona u Kraljevu u narednom periodu isplatiti dve minimalne zarade, najavio je vršilac funkcije ministra privrede Igor Mirović na sastanku sa predstavnicima Fabrike vagona, lokalne samouprave i zastupnicima državnog kapitala u tom preduzeću.

Vlada će to učiniti u cilju privremene finansijske konsolidacije Fabrike vagona, a u skladu sa raspoloživim sredstvima, rekao je Mirović.

Ministarstvo privrede, predstavnici sindikalnih organizacija i rukovodstva Fabrike vagona iz Kraljeva intenziviraće dijalog u cilju potpisivanja memoranduma kojim će biti utvrđeni rokovi i mehanizmi kojim će Ministarstvo privrede pomoći u rešavanju problema socijalnog programa i realizacije otpremnina.

Vlada Srbije će pokrenuti postupak kontrole poslovanja i utroška sredstava u tom preduzeću, a predstavnici sindikata obratiće se radnicima ovog preduzeća sa molbom da privremeno obustave proteste, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Izvor: Tanjug