EPS: Usaglašava se tekst sporazuma, sindikat ne odustaje od pozajmice

10.02.2014.

Predsednik sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) Milan Đorđević izjavio je Tanjugu da bi danas trebalo da bude usaglašen sporazum o ispunjenju zahteva radnika sa rukovodstvom tog preduzeća i ministarstvima za energetiku i finansije, i da se očekuje njegovo potpisivanje. 



"U toku je usaglašavanje teksta sporazuma sa obe strane i očekujemo da kasnije danas bude i potpisan", rekao je Đorđević, dodajući da je već dogovoren kompromis za određena otvorena pitanja.

Glavni odbor Sindikata radnika EPS-a potvrdio je 30. januara odluku da stupi u generalni štrajk, a Vladi Srbije, nadležnim ministarstvima i poslovodstvu EPS -a dat je rok od 10 dana da zakažu i otpočnu pregovore o zahtevima zaposlenih u tom javnom preduzeću.

Sindikat se protivi Zakonu o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, kao i Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, pre svega zabrani zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2015. godine.

Zahtevi obuhvataju i učešće Sindikata radnika EPS-a u radnim telima za izradu Predloga Zakona o radu, Predloga Zakona o privatizaciji, Predloga Zakona o stečaju i Predloga Zakona o štrajku, pitanje nedostatka uslova i sredstava za rad, objekte društvenog standarda, kao i isplatu pozajmice u visini od 50.000 dinara po zaposlenom.

V.d. direktora EPS-a Aleksandar Obradović izjavio je ranije Tanjugu da u većini tačaka postoji dogovor, ali da je najspornija tačka zahtev sindikata da se EPS izuzme iz zakona o umanjenju zarada.

Poslovodstvo EPS-a razume zahtev sindikata koji želi da teret poreza bude pravičnije raspoređen i da oni koji su uključeni u proces proizvodnje ne treba da budu pođednako oporezovani kao oni koji rade u administraciji, kazao je Obradović.

On je dodao da, s druge strane, EPS mora da poštuje zakone i da se zato sada traži rešenje kako da ta raspodela bude što pravičnija, ali istovremeno i u okviru zakona.

Izvor: Tanjug