Slovenija: Ustavni sud blokirao porez na nekretnine

07.02.2014.

Slovenački Ustavni sud je danas blokirao primenu novog poreza na nekretnine, koju je vladajuća koalicija usvojila kao ključnu meru za stabilizaciju javnih finansija.



Sud navodi da zakon o porezu na nekretnine, koji je trebalo da stupi na snagu u januaru, ne sme biti primenjen dok sud ne odluči o žalbi koju su podneli opozicija i lokalne vlasti, preneo je Frans pres.

Slovenačka vlada, na čelu sa premijerkom Alenkom Bratušek, usvojila je zakon u novembru, navodeći da je on presudan za sniženje javnog deficita, pored podizanja poreza na promet.

Zakon predviđa porez od 0,15 do 0,75 odsto na vrednost nekretnine, a vlada se nadala da će na ime njega ove godine prikupiti oko 400 miliona evra. Protivnici poreza, međutim, navode da je on brzo i olako isplaniran i da cenu krize prebacuje na leđa lokalnih poreskih obveznika i poljoprivrednika.

Slovenija je u decembru uspela da dokapitalizuje tri najveće državne banke i izbegne da zatraži međunarodnu finansijsku pomoć, ali je Evropska komisija upozorila da je neophodno nastaviti sa reformama i podstaći prirvedni rast.

Izvor: Tanjug