Budžetlije arče pare i na struju

07.02.2014.

Iako 1. marta ističe rok, trećina ustanova i preduzeća još nije izabrala od koga će kupovati struju. Rezervno snabdevanje je 30 odsto skuplje.

 

Od otvaranja druge faze tržišta struje prošlo je više od mesec dana ali su otvoreni novi problemi. Od 3.200 preduzeća i ustanova, trećina još nije izabrala od koga će kupovati struju.

Oni su na rezervnom snabdevanju kod EPS-a koje je vremenski ograničeno na dva meseca i skuplje najmanje 30 odsto. Zakon o energetici je jasan - ako do kraja februara ne sklope ugovor o snabdevanju biće isključeni sa mreže.

Javna rasveta, 1. marta mogla bi da se ugasi u većini gradova i opština. Ta preduzeća, ali i mnoge ustanove, bolnice, škole su na rezervnom snabdevanju jer još nisu izabrale svog isporučioca struje. Razlog je zakasnelo oglašavanje javne nabavke. 

"Svaki kupac na rezervnom snabdevanju može ostati 60 dana, a posle toga kako je Zakon predvideo mora ga isključiti sa mreže", rekao je Aca Vučković iz Agencije za energetiku. 

Direktor EPS Snabdevanje i distribucija Željko Marković objasnio je da se škole i bolnice neće isključivati, ali da će se aktivirati neki drugi mehanizmi. 

"Paralelno radimo na rešavanju tih problema, da imamo odgovor na to pitanje kada dođe 1. mart", kaže Marković. 

Ministarstvo energetike traži rešenje. Školske i zdravstvene ustanove finasira država pa je njihovo rezervno snabdevanje strujom veliki trošak i za budžet. 

"Oni moraju biti svesni da je rezervno snabdevanje skuplji vid snabdevanja zato što je cena propisana po megavat satu u dinarskoj protivrednosti, a cena na tržištu je očekivano niža od te cene", rekao je Marković.

Potrošači se mogu odlučiti da ih strujom snabdeva EPS snabdevanje ili neki drugi snabdevač. U našoj zemlji postoje sedamdeset dva licencirana trgovca strujom, a među njima je dosta inostranih kompanija. Od januara iduće godine i domaćinstva će morati da izaberu svog snabdevača strujom. Za to nema novih ulaganja koristi se ista elektro-mreža, instalacije i merni uređaji a samo se potpisje Ugovor sa odabranim isporučiocem.

Izvor: RTS, B92