Radnici traže ponistenje privatizacije Keramike Mladenovac

07.02.2014.

Zaposleni u Keramici Mladenovac zatražili su danas poništenje privatizacije te fabrike i isplatu 20 zaostalih zarada koje im vlasnici duguju.

Vlasnici te fabrike konzorcijum Intergas iz Beograda i BG oil iz Bugarske, zaposlenima nisu isplaćivali plate od juna 2012. godine, a u međuvremenu je pokrenut i stečajni postupak u firmi Inetergas, koja je jedan od vlasnika Keramike.

Intergas je kao vlasnik Keramike tom preduzeću pozajmio 4,5 miliona evra, a sada pošto je Intergas u stečaju, na osnovu izvršnog resenja stečajnog sudije, traži preuzimanje imovine Keramike u toj vrednosti, objasnio je predstavnika sindikata Sloga u Keramici Stojan Arsić.

"Oni su pokušali to da uknjiže, ali ukoliko to urade, radnici neće nikada moći da dobiju svoje plate. Razmišljali smo da pokrenemo stečaj nad Keramikom kod Narodne banke Srbije, ali u tom slučaju radnici bi bili oštećeni," rekao je Arsić i dodao da ovih dana očekuju odgovor od javnog tužilaštva.

Današsnji protesni skup u Keramnici Mladenovac je pokušaj da se skrene pažnja javnosti na još jednu pljačkašku privatizaciju, rekao je predsednik sindikata Nezaisnost Dragan Marković i upozaorio da Keramika ima dugovanja između osam i devet miliona dinara i da su joj isključeni struja i gas.

Predstavnik Samostalnog sindikata u Keramici Milorad Pavlović ukazao je da je Agencija za privatizaciju vlasnicima dozvolila da 11 puta produžavaju rokove i menjaju početni ugovor o privatizaciji i zato traže odgovornost nadležnih.

"Keramika je ostala bez imovine, a država ne preduzima ništa, iako je sama oštećena u ovom slučaju," rekao je predsednik samostalnog sindikata Dejan Gajić.

Radnike Keramike podržao je danas narodni poslanik Vladimir Cvijan koji je rekao da se "rešenje ovog problema ne nazire jer sadašnja vlast direktno vrši pritisak na sud da donoši nezakonite odluke i ošteti radnike". 

Osim navedenih sindikata današnji protesni skup u Mladenovcu podržala je i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije i Sindikat Keramike Mladenovac.

Izvor: Tanjug