Hrvatska: Poreski pakao

06.02.2014.

Hrvatska je sa poreskom stopom od 46,3 odsto, kada se saberu porez na dohodak i socijalni doprinosi tik iza Belgije i Grčke, pokazuje istraživanje KPMG-a.

 

Povoljnije od Hrvatske su Italija i Nemačka, koje su na četvrtom i petom mestu, dok susedna Bosna i Hercegovina zauzima 19. mesto.

Iako su mnoge zemlje povećale poreze zbog spašavanja javnih finansija, zabrinjava podatak da Hrvatska ima znatno veće poreze u poređenju sa zemljama u okruženju, pišu hrvatski portali.

Opšta stopa PDV-a u Hrvatskoj viša je od proseka Evropske unije u kojoj je prosečna stopa PDV-a 21,5 odsto, dok je u Hrvatskoj ona 25 procenata. Švedska i Danska imaju istu stopu PDV-a a veću stopu ima samo Mađarska koja ima PDV od 27 posto.

Dodatni izvor državnih prihoda trebalo bi da budu i porezi od igara na sreću, a oporezovani će biti svi dobici veći od jedne kune, a prihod budžeta bi trebalo da iznosi oko 300 miliona kuna, najavio je ministar finansija Hrvatske Slavko Linić. Novi porezi očekuju se i u 2016. godini kada se uvode porez na nekretnine, porez na kamate na štednju i porez na kapitalnu dobit. Očekuje se da će porez na nekretnine godišnje donositi 1,5 milijardi kuna, a porezi na kamate na štednju i na kapitalnu dobit po 400 miliona kuna godišnje.

Osim rekordnih poreza, veliki problem predstavlja poreska nesigurnost i složenost poreskih propisa.

Srbija se na istoj listi našla u grupi zemalja sa relativno niskom poreskom stopom između 11 i 20 odsto u kojoj su još Belorusija, Češka, Mađarska, Litvanija, Rumunija, Rusija, Slovačka i Ukrajina.

Izvor: B92, Tportal