Protest rudara, traže isplatu zarada i overu knjižica

06.02.2014.

Rudari rudnika "Zajača" protestovali su danas ispred upravne zgrade ove firme u centru Loznice, tražeći isplatu minimalno tri, od osam i po zaostalih zarada i overu zdravstvenih knjižica.



Predsednik sindikata u Rudarskom kombinatu "Zajača" Dragan Pantić rekao je su rudari, nakon štrajka koji je 28. januara započeo u krugu fabrike i uz poštovanje minimalnog procesa rada, danas radikalizovali protest.

"Mi smo 27. januara razgovarali sa vlasnikom Miroslavom Bogićevićem, koji nam je obećao isplatu jedne plate, ali do toga nije došlo pa smo bili prinuđeni da radikalizujemo protest", rekao je Pantić novinarima.

Prema njegovim rečima, rudari su prošle godine primili samo četiri i po zarade.

"Zato hoćemo da nam se isplate barem tri plate i overe knjižice kako bi uopšte pregovarali sa rukovodstvom o nastavku rada", rekao je Pantić, dodajući da su rudari i njihove porodice na ivici egzistencije.

U proseku svakom rudaru duguje se minimalno 2.000 evra, istakao je on, dodajući da rudari nemaju sredstava za školovanje dece, da im se prinudno isključuje struja koju ne mogu da plate, kao i druge potrebe i da samo traže da rade i da im se nabave neophodne sirovine.

Pantić je dodao da rudari neće odstupiti od minimalnih zahteva i da su juče razgovarali i sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem.

Gradonačelnik nam je obećao da će pokušati da u toku ove sedmice reši problem overe zdravstvenih knjižica za hitne slučajeve - 93 zaposlena, a sledeće sedmice i ostalima i da nas uputi na neku od nadležnih institucija radi rešavanja problema, objasnio je Pantić.

On je dodao da im se iz centrale u Šapcu, gde je sedište Farmakom grupe, u čijem je vlasništvu i rudnik "Zajača", niko nije obratio, dok su sa generalnim direktorom rudnika Jasminkom Milutinović stalno u kontaktu.

Izvor: Tanjug