Novi Zakon o stečaju štiti interese radnika

8.12.2013.

Prema predloženom propisu zaposlenima u propalim firmama biće isplaćene minimalne zarade i povezan staž.

Srbija još neko vreme neće biti u stanju da u potpunosti primeni zapadnoevropska pravila u stečaju preduzeća, brzu, efikasnu naplatu dugova i postavljanje firme na zdrave noge ne bi li što pre opet počela da radi, ali s predloženim novim zakonom, za razliku od starog, bar će interes radnika biti maksimalno zaštićen.

Prema novom zakonu o stečaju, radnici bi trebalo da imaju potpuno povezan staž i isplaćene sve zaostale plate bar u visini minimalca, i bili bi u prvom isplatnom redu. Budžetom za 2014. vlada je predvidela 200 miliona evra za isplatu zaostalih zarada i doprinosa.

U drugom isplatnom redu su otpremnine. Slede dobavljači i drugi neobezbeđeni poverioci, dok će povezana firme pasti u poslednji isplatni red zajedno sa bliskim vlasnicima kapitala.

Prema nekim procenama trećina od 153 firme u restrukturiranju mogla bi da ode u stečaj. Onog trenutka kada se to desi svi radnici, po predlogu novog zakona, automatski ostaju bez posla, kao i po odredbama sadašnjeg propisa. Stečajni upravnik naknadno može da ih angažuje, po osnovu ugovora o radu na određeno vreme ili ugovora o delu.

– Novi zakon donosi potpunu transparentnost rada, odgovornost stečajnih upravnika i snaga je u rukama poverilaca, rekao je Saša Radulović, ministar privrede na nedavno održanoj javnoj raspravi povodom ovog propisa.

– Pojačani su odgovornost stečajnih upravnika i prava poverilaca koji će moći da ga smene. Upravnik nije državni službenik. On radi u interesu kolektivnog namirenja poverilaca i njima treba najviše da bude odgovoran za kvalitet svog rada. Zakonitost čitavog postupka nadgleda sudija. Agencija za privatizaciju će ih takođe nadzirati, ali neće moći ništa da nalaže upravnicima, već će analizirati njihov rad i sudiji podnositi pritužbe na rad upravnika, objasnio je Radulović i time odgovorio na primedbe Ujedinjenih regiona Srbije, stranke bivšeg ministra finansija i privrede Dinkića, da će od sada stečajni upravnici sami sebe kontrolisati, jer se ukida Agencija za licenciranje i uvodi Komora stečajnih upravnika.

Međutim, prema Radulovićevim rečima, u uređenim državama Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ne postoji, jer se tada javlja sukob između agencije i suda – ko ima glavnu reč u kontroli postupka. Naravno da sudu pripada staranje o zakonitosti postupka.

On smatra da je nadzor stečajnih postupaka loše funkcionisao. Dosta je bilo zloupotreba, bez sankcija sa mnogo oštećenih poverilaca.

Komora će, kako je objasnio, funkcionisati po istom principu kao i advokatska i finansiraće se od članarina, a ne iz budžeta.

Mlađan Dinkić, bivši ministar finansija i privrede kaže pak da ovaj zakon nudi očajna rešenja i interesno je orijentisan ka zaštiti samih stečajnih upravnika.

– Danas država odlučuje da li neko može da bude stečajni upravnik. To radi kroz njihovu Agenciju za licenciranje. U nekim drugim zemljama to rade kroz Ministarstva pravde. Radulović, kao bivši stečajni  upravnik i član Udruženja stečajnih upravnika, kroz novi zakon predlaže da stečajni upravnici sami sebe kontrolišu i da sami sebi oduzimaju i dodelјuju licence. Država nema nikakvu kontrolu nad njima –tvrdi Dinkić.

Upitan kako ih niko ne kontroliše kada su tu sud i poverioci Dinkić odgovara.

– To znači niko, jer nema države. Sud je nezavisan od države. Poverioci nemaju veze sa državom i stečajni upravnici su nezavisni od države. On dakle želi da omogući da stečajni upravnici mogu da rade šta hoće – da odugovlače stečajne postupke dokle hoće, rekao je Dinkić.

Radulović: S novim zakonom manje zloupotreba

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da je jedan od najvećih problema u procesima stečaja u Srbiji zloupotreba uoči i tokom samog postupka i ocenio da će novi zakon to sprečiti, ali i skratiti vreme njihovog trajanja i pojačati nadzor nad samim postupkom.

Novim zakonom će se ojačati uloga poverilaca i pojačati kontrola stečajnog postupka, ali i regulisati procena vrednosti stečajne imovine, kazao je on na okruglom stolu o Nacrtu zakona o stečaju, Bankrot – šansa za novi početak.

On je naveo da su klјučne novine u tome što u prvi isplatni red ulaze sve minimalne zarade i povezivanje staža.

Dodao je da je predviđeno ukidanje posebnog isplatnog reda za Poresku upravu, a povezana lica se stavljaju u poslednji isplatni red i ne mogu da učestvuju u poverilačkim organima.

Menja se sistem nadzora i glavni za nadzor nad stečajnim postupkom biće sudija, dok je poveriocima data mogućnost da smene stečajnog upravnika, kazao je on.

Izvor: Beta

Foto: Tanjug