Sertić: Nelikvidnost najveći problem srpske privrede

06.02.2014.

Najveći problem privrede u Srbiji je nelikvidnost, i posle izbora se mora ići na izgradnju dobrih strategija kako bi se zaustavili negativni trendovi, rekao je danas predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić u Čačku. 

 

"Zaduživanja, koja ne mogu da se vrate, veliki su problem. Desetine i desetine preduzeća svakodnevno odlaze u stečaj i postaju nelikvidna, što rezultira gubitkom posla, a to se kao spirala vraća bankama", rekao je Sertić novinarima nakon razgovora sa privrednicima i gradskim rukovodstvom.

Sertić je naglasio da "u tom začaranom krugu između države, bankarskog sektora i privrede, Srbija svakodnevno trpi gubitke", pa se stoga odmah nakon izbora moraju napraviti dobre strategije, zaustaviti negativni trendovi i iznaći instrumenti kojima se realno može pospešiti zapošljavanje.
"Prebacivanjem iz javnog u realni sektor učinićemo prihvatljivijim i boljim kako bismo u tom izbalansiranom i ravnotežnom odnosu imali bolju ekonomsku situaciju", rekao je čelnik PKS.

Država je, kaže, u velikim problemima, a isti je slučaj i sa EU sa kojom Srbija obavlja 80 odsto razmene, zbog čega se i problemi preslikavaju. 

Međutim, lokalne samouprave moraju identifikovati probleme privrede, koji bi se, preko privredne komore, predočili Vladi i ministarstvima.
"Rešenje mnogih problema zavisi isključivo od nas, kako bi se najpre maloj privredi omogućilo da bolje funkcionisanje", naveo je on u obraćanju novinarima u Čačku, koji je, kako je rekao, dobar primer kvalitetnog odnosa lokalne samouprave prema privredi. 

Upravo je o tome danas najviše bilo reči na sastanku sa privrednicima - o načinima na koje nacionalna komora može da pomogne lokalnim samoupravama i malim preduzećima, a potom i onim srednjim i većim, odnosno svima koji imaju zaposlene, naveo je Sertić.

Prvi čovek PKS rekao je da će se veći obim poslovanja obezbediti kroz nacionalne strategije poput industrijalizacije, uređenja ambijenta poslovanja, poreske politike i svih činilaca u sistemu.

Izvor: Tanjug