Izbori i ostavka ministra privrede nisu dobri za preduzeća u restrukturiranju

05.02.2014.

Aktuelna politička situacija, raspisani izbori, ostavka ministra privrede, uopšte nije dobra za one privredne subjekte koji imaju pozitivan kapital, izjavio je danas direktor preduzeća ``Budimka`` Đorđe Stevanović.

 

Ukoliko država ne restrukturira požeško preduzeće a.d. "Budimka", ono će u narednom periodu samo završiti taj proces.

Menadžment preduzeća je, kako kaže, ispunio sve zahteve Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju i nadležnih organa pripremivši ličnu kartu i procenu vrednosti kapitala, kako bi izašlo iz postupka restrukturiranja budući da postoje uslovi za to.

"Budimka ima tržište, ne samo bivše SFRJ, već i EU. Pojedinim partnerima iz Italije i Nemačke na godišnjem nivou isporučcujemo proizvode u vrednosti preko milion evra", izjavio je Stevanović za Tanjug.

Stevanović je podsetio da je "Budimka" startovala 2010. godine sa blokiranim računom od preko 60 miliona dinara, ali je to prevazišla, i u protekle četiri godine je povećala broj zaposlenih za 40 radnika na 100.

"Mogli bismo da uposlimo još ljudi, budući da je tražnja za našim proizvodima velika, međutim, nemamo obrtnih sredstava. Ne dobijamo nikakve subvencije, samostalno nastupamo na tržištu, izmirujemo sve obaveze ali i pored toga ne možemo da dođemo u poziciju da pričamo sa nekim ko je nadležan za preduzeća u restrukturiranju, kako bismo izašli iz tog procesa", tvrdi direktor.

On ističe da se komunikacija između državne administracije i preduzeća završava na pismima, upućenom zahtevu za prijem, i sa nekima kojima nadležne institucije plate da izvrše procenu.

"Plaćamo preskupu državu koja ima 40 odsto zaposlenih u javnom sektoru", kaže Stevanović i dodaje da je neophodno napraviti privredne subjekte koji proizvode, plaćaju obaveze da bi se izdržavala ta administracija.

"Budimka je 2010. imala kapital nula, a danas iznosi 7,5 miliona evra. Ako država uđe sa određenim sredstvima, povećavajući time svoje učešće u vlasništvu, može i ostvarivati veće prihode", navodi dalje.

Prema njegovim rečima, preduzeće je u 2013. godini prihodovalo oko četiri miliona evra, pa stoga zaslužuje malu pažnju nadležnih kako bi izašlo iz restrukturiranja. Ovaj, nekada požeški gigant, trenutno ima preko 2.000 kooperanata sa kojima ima izuzetnu saradnju.

"Realna je mogućnost je da se u 2014. godini prihod poveća za tri miliona evra, što bi rezultiralo novim upošljavanjima, ukoliko država bude imala sluha za nas".

Ukoliko saradnja sa državom bude na nivou, na kojem je sada, "Budimka" će , prema mišljenju direktora, sama izaći iz restrukturiranja i biti potpuno zdravo preduzeće.

Od nasleđenih dugova pre 2010. godine, najveće obaveze predstavljaju kamate, komercijalna dugovanja, kao i neka iz 90-ih godina i iznose oko 450 hiljada evra. Ovo preduzeće godišnje inkasira samo od izdavanja nekretnina oko 40 hiljada evra, a prosečna plata zaposlenih je 33 hiljade dinara.

Inače, Budimka je osnovana 1947. godine kao "Fabrika konzervi Budimka" sa proizvodnim kapacitetom od 300 tona gotovih proizvoda godišnje i 80 radnika.

Postepeni razvoj nastavljen je narednih godina, tako da su osamdesetih godina kapaciteti uvećani na 12.000 tona. Proizvodni program je proširen 1983. i kompletiran izgradnjom tovilišta, klanice sa delom za preradu mesa, kapaciteta 80 grla dnevno. Tada je društvo posedovalo licencu za izvoz na tržište arapskih zemalja.

Proširivanjem kapaciteta do 1987. godine obim gotovih proizvoda i poluproizvoda dostigao je 40.000 tona godišnje, a asortiman je obuhvatao voćne sokove i koncentrate, želirane proizvode konzervisano voće i povrće i prerađevine od mesa.

Od 1991. godine sa gubitkom tržišta dolazi do smanjivanja obima proizvodnje, koja je 2002. godine praktično prekinuta. Budimka je 2008. godine prvatizovana, da bi 2010. privatizacija bila raskinuta. Trenutno broji 100 radnika, bavi se proizvodnjom marmelada, džemova, sokova i konzerviranog povrća, u asortimanu ima preko 70 proizvoda i u poslednje četiri godine poslovala je sa dobitkom.

Izvor: Tanjug