Unija poslodavaca ne želi da bude paravan u izbornoj kampanji

04.02.2014.

Unija poslodavac će učestvovati u pregovorima o novoj verziji zakona, ali "ne želi da bude paravan" u izbornoj kampanji, kaže direktor UPS Dragoljub Rajić.

 

On je agenciji Beta rekao da će Unija poslodavaca svakako razgovarati o izmenama radnog zakonodavstva, iako se pregovori dešavaju u toku izborne kampanje, ali je ocenio da je za budućnost nove verzije zakona o radu generalno važno i pitanje ko će biti budući ministar privrede.

"To je važno da se ne bi desilo to da nakon izbora dođe druga ekipa koja će reći da sada važe druga pravila", rekao je dirketor Unije poslodavaca Srbije.

Rajić je istakao da će predstavnici Unije poslodavaca ići svake sedmice na sastanke tripartitne radne grupe, gde su pored poslodavaca i predstavnici Vlade i sindikata, i da će tražiti da se razgovara poglavlje po poglavlje i da se rešavaju važni odrednice zakona o radu.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije pokušava da kroz izmene Zakona o radu reši problem javnog sektora i viška zaposlenih, jer za to nema para.

"Dobro bi bilo da Vlada Srbije sama započne razgovore sa sindikatima javnog sektora o restrukturiranju i rešavanju viška radnika, kao bi
se to uradlo ne vreme", rekao je Rajić.

Predstavnici Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike i sindikata juče su počeli pripreme za rad nove radne grupe koja će pripremati izmene Zakona o radu.

Iz prethodne radne grupe izašli su reprezentativni sindikati, nezadovoljni predloženim rešenjima, i u dogovoru sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade Ivicom Dačhićem i Aleksandrom Vučićem dogovorili da se ponovo prima predlog izmena Zakona o radu.

Izvor: Beta, B92