Sindikati: Vršački vinogradi da ostanu u vlasništvu drzave

04.02.2014.

Sindikat Nezavisnost "Vršačkih vinograda" i Udruženje akcionara AD "Vršački vinogradi" zatražili su od republičke i pokrajinske vlade da se to akcionarsko društvo zadrži u većinskom vlasništvu države i nakon isteka perioda restrukturiranja.

 

Sindikati su u otvorenom pismu podneli inicijativu za donošenje potrebnih akata odnosno odluka da Vršački vinogradi ostanu u većinskom vlasništvu države.

"Cenimo da se jedino na taj način mogu zaštititi interesi samog acionarskog društva, zaposlenih, malih akcionara, regiona u kome Vršački vinogradi posluju, kao i interesi države", ističu sindikati.

Oni, takođe, smatraju da je neophodno uključivanje zaposlenih i malih akcionara u upravljanje zato što je. kako navode, poreklo državnog kapitala Vršačkih vinograda u društvenoj imovini nad kojom su zaposleni radnici imali podeljena svojinska ovlašćanja sa drzavom i sva prava upravljanja tom imovinom, kao i obavezu njenog unapređivanja.

U periodu u kome su Vršački vinogradi bili u statusu društvenog preduzeća izgrađen je moderan vinski podrum u Vršcu, kapaciteta 2.000 vagona, koji je jedan od najvećih u Evropi, kupljen je 641 hektar poljoprivrednog zemljišta i zasađeno 1.200 hektara vinograda.

Do početka privatizacije Vršački vinogradi nisu imali problema u poslovanju i zapošljavali su više od 500 radnika, dok ih sada ima oko 250.

Uključivanje zaposlenih i malih akcionara u upravljanje bi pratilo tendencije podrške i širenja participacije i akcionarstva zaposlenih u zemljama EU i SAD, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug