Sindikat podržava rukovodstvo Železnica Srbije

04.02.2014.

Jedinstvena sindikalna organizacija zaposlenih u delatnosti održavanja voznih sredstava (JSO ZOVS) podržala je rukovodstvo Železnica Srbije.

 

JSO ZOVS, koji je u sastavu Sindikata železničara Srbije, neće podržati protest i neće učestvovati u njemu, saopšteno je iz Medija centra Železnica Srbije.

U dopisima generalnom direktoru Železnica Srbije, Dragoljubu Simonoviću, sindikalne organizacije podržavaju aktivnosti poslovodstva na sređivanju sindikalne scene u kompaniji i definisanju sindikalnih prava u zakonskim okvirima i protive se održavanju protesta, koji su tri sindikata zakalaza za 6. februar u Beogradu.

"Jedini način za kvalitetno rešavanje svih spornih pitanja je u direktnim pregovorima, a ulazak u sukob nikom nije potreban", piše u odluci koju je potpisao predsednik JSO ZOVS, Marijan Janković.

Dalje se navodi da ova sindikalna organizacija ne podržava koaliciju sa Sindikatom izvršnih službi srpskih železnica i Unijom sindikata železnica Srbije i zahteva da Sindikat železničara Srbije samostalno krene u pregovore sa poslovodstvom u cilju nalaženja rešenja za sva sporna pitanja.

Sindikat železničkog saobraćaja Srbije "Nezavisnost" najavljeni protest ocenjuje kao "manipulaciju članstvom tri sindikata i pokušajem obmanjivanja železničke i javnosti Srbije" i daje punu podršku generalnom direktoru i poslovodstvu da "započetom borbom uspostave novi sistem vrednosti u radu poslovodstva i sindikata".

U dopisu tog sindikata dodaje se "da je svim radnicima Železnica Srbije poznata činjenica kako su se ponašali i radili lideri ova tri sindikata i kakve su štete naneli preduzeću".

"Više od jedne decenije se nisu mogli videti na terenu sa radnicima, a sada obilaze Srbiju i traže podršku kako bi zadržali privilegije koje su godinama koristili", piše u dopisu predsednika SŽSS "Nezavisnost", Zorana Vučkovića.

Sindikat radnika železničke infrastrukture Srbije takođe daje punu podršku generalnom direktoru i poslovodstvu Železnica Srbije "u započetoj borbi protiv višegodišnje anarhije u radu sindikata, kao i bahatom ponašanju sindikalnih lidera".

"Pozivamo sve radnike Železnica Srbije da najavljeni protest bojkotuju i time pokažu jasan stav o tome šta misle o ovim sindikatima i njihovim liderima. Sa nadom da nećete odustati od započete borbe, nudimo vam svu potrebnu sindikalnu pomoć kako bi se raščistila sindikalna scena preduzeća",piše u dopisu predsednika Sindikata radnika železničke infrastrukture Srbije, Perice Đorđevića.

Izvor: Tanjug