Priština namerava da Trepču pretvori u javno preduzeće

03.02.2014.

Posle raznih modela koje je Priština smislila da bi dobila najviše od Trepče, Vlada Kosova predlaže da to bude javno preduzeće, Iako se Beograd i Priština spore o vlasništvu nad tim kombinatom i očekuju da spor bude rešen u okviru pregovora u Briselu, Albanci su izgleda rešili da igraju svoju igru, pišu frankfurtske “Vesti”.

 

Najverovatniji razlog zbog kojeg se odustalo od ranije najavljivane prodaje su ogromni dugovi koji potražuju poverioci, najviše iz Srbije, a koji, kako se procenjuje, prevazilaze vrednost kompanije.

Kosovski ministar privrednog razvoja Fadilj Ismajli najavio je da je vlast u Prištini usvojila predlog amandmana na Zakon o javnim preduzećima po kojem bi kombinat Trepča postao javno preduzeće. Njegovim usvajanjem Trepča bi bila u vlasništvu Vlade Kosova, kao i ostala javna preduzeća.

“Ovo je najbrži mogući put da se Trepča izuzme iz nadležnosti Kosovske agencije za privatizaciju (KAP) koja nema kapacitete da to preduzeće tretira kao kompleks”, kazao je on.

Trenutno je Trepča pod moratorijumom koji je stavilo Specijalno veće Vrhovnog suda i njom kao društvenim preduzećem upravlja KAP.

“To je pokušaj da se preduprede i obesmisle svi razgovori planirani u Briselu o imovini. Vlada Srbije je preko Fonda za razvoj Srbije vlasnik 58 odsto Trepče. Osim Vlade, vlasnici su i privredni subjekti EPS, Jugobanka, Progres..., kao i radnici u određenom procentu", kaže za "Vesti" Igor Popović, šef grupe za pravosuđe pri Kancelariji Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

"Naravno da ovaj najznačajniji privredni subjekat, koji ima svoj ogroman pogon ne severu, u srpskom delu, ne može da menja svoj status. Trepča je akcionarsko društvo, i te akcije imaju svoje vlasnike, a ovo je prinudna nacionalizacija, otimanje imovine od strane javne vlasti, najobičnija pljačka u kojoj se ne spominje ni obeštećenje vlasnicima”, dodaje Popović.

Promenu vlasništva nad Trepčom, kako pišu prištinski mediji, podržava ambasador Velike Britanije na Kosovu Ian Klif, koji smatra da je "dobro da imovina Trepče postane vlasništvo vlade u Prištini".

“Najviše zabrinjava izjava britanskog predstavnika, jer je Velika Britanija država sa dugom parlamentarnom tradicijom i zaštitom vlasništva.

Podsetiću da je ranije KAP pozvala sve poverioce Trepče da prijave potraživanja, pa je više kompanija iz Srbije to učinilo, i prijavilo ogromna potraživanja, i moguće da ih je to uplašilo, pa su odlučili da kompaniju na ovako grub način otmu. Država će protestovati kod posrednika u ovim pregovorima”, kaže Popović.

Trepča je pre tridesetak godina zapošljavala više od 20.000 radnika, a danas ima oko 1.500 radnika albanske nacionalnosti i 1.000 srpske, koji rade u različitim sektorima u južnom i severnom delu Kosovske Mitrovice. Srbija je od 2003. godine do danas platila više od 500 miliona evra za razne kamate i glavnice zajmova uzetih da bi se gradile termoelektrane Obilić A i Oblić B.

Devet svetskih kompanija ili konzorcijuma konkurisali su na tenderu za angažovanje ponuđača profesionalnih usluga u preduzeću Trepča, saopštila je Kosovska agencija za privatizaciju. Kao glavni razlog tendera navedena je priprema plana za reorganizaciju preduzeća, a napominje se da ovo ne podrazumeva ni privatizaciju, ni likvidaciju Trepče.

Sever Kosova od 2009. godine duguje oko 12 miliona evra za isporučenu električnu energiju, od čega 60 -70 odsto duguju privredni subjekti. Jedan od najvećih potrošača na severu je kombinat Trepča, ujedno jedan od najvećih dužnika.

Izvor: Tanjug