Fond PIO zaposlenima davao kredite za stanove

03.02.2014.

Fond penzijsko-invalidskog osiguranjua (PIO) se u 2012. godini bavio svojom osnovnom delatnošću, isplatom penzija, ali i bankarskim poslovima, jer je zaposlenima davao kredite za stanove, piše današnji "Blic" pozivajući se na najnoviji izveštaj Državne revizorske institucije (DRI).

Prema navodima lista, PIO fond je na čelu sa Draganom Kalinović, koja je za direktora postavljena 2010. godine, zaposlenima obezbedio zajmove za stanove za ukupno 185 miliona dinara.

"Zajmovu su bili u dinarima, a godišnja kamata 0,5 posto, oko 4,5 procentnih poena manje od trenutne tržišne kamate. "Srećnim dobitnicima" Kalinovićeva je dala rok otplate za izgradnju ili kupovinu stanova do 30 godina. U slučaju dogradnje predviđena je mogućnost otplate do 20 godina, odnosno do 10 godina za renoviranje", naveo je list.

U DRI ističu, piše list, da je Fond PIO zajmove isplatio po osnovu Pravilnika o rešavanju stambenih potreba, odnosno kolektivnog ugovora fonda iz 1996. godine koji je donet na neodređeno vreme.

Međutim, Zakonom o bankama je istovremeno propisano da se niko, osim banke, ne može baviti davanjem kredita, osim ako je za to ovlašćen zakonom, PIO fond, međutim, za tako nešto nije ovlašćen nijednim zakonom, tvrde u DRI.

Revizor je, piše Blic, ukazao i na činjenicu da je Fond PIO zaposlenima odobrio zajam od 145,6 miliona dinara za zimnicu, ogrev i udžbenike i da im rate budu odbijane od zarade, i tvrdi da su time prekršena tri zakona.

List piše da će Fond PIO 7. februara birati novog predsednika i potpredsednika Upravnog odbora.

Izvor: Tanjug