Univerzal banka:Pogubno kreditiranje prijateljskih klijenata

03.02.2013.

Glavni problem u grupaciji banaka u Srbiji kojima je oduzeta dozvola, među koje spada i Univerzal banka, jeste nedovoljno dobro upravljanje, koje dovodi do pogrešnih odluka o kreditiranju, ocenili su danas ekonomisti u izjavama Tanjugu.

 

U situacijama kada se finansijsko stanje pojedinih banaka kritično pogorša država preduzima ono što mora, odnosno interveniše kako bi šteta po stabilnost finansijskog sistema zemlje bila što manja, ocenjuju stručnjaci.

Guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković, izjavila je da će trošak gašenja Univerzal banke biti 70 miliona evra i 1,8 milijardi dinara, kao i da su štedni ulozi i svi depoziti do 50.000 evra zaštićeni.

"Nema straha ni za 434 zaposlena u Univerzal banci, bar u prvom trenutku", rekla je Tabakovićeva.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Boško Živković, kazao je Tanjugu da je zajednički problem Agrobanke, Razvojne banke Vojvodine, Privredne banke Beograd i sada Univerzal banke, nedovoljno dobro procenjivanje kreditnog rizika od strane menadžmenta

"Sigurno postoji način da se takve situacije preduprede, ali, nažalost, to je relativno kasno postavljanje pitanja", primetio je Živković.

On je naglasio da se u suštini radilo o kreditiranju "prijateljskih klijenata", odnosno o tome da nije odvojeno odlučivanje o kreditima od takozvanog opšteg korporativnog upravljanja, i onda se na taj način ugrožavaju depoziti.

Pored lošeg korporativnog upravljanja u tim bankama, problem na koji bi trebalo obratiti pažnju jeste kvalitet revizorskih izveštaja, odnosno izveštaja koje te banke dostavljaju NBS, rekao je Živković.

"Očigledno je da se u slučaju Univerzal banke dogodio "moralni hazard", da su rizici prevaljeni na depozite, odnosno na državu, a da je korist od pogrešnih odluka imao neko drugi", naveo je on.

Povodom odluke da se pokrivaju samo depoziti do 50.000 evra, Živković je rekao da je zakon takav, a da ,s druge strane, "nema ni para više za te namene, makar ne onoliko koliko ih je bilo".

Profesor na Beogradsko bankarskoj akademiji, Zoran Grubišić, ocenio je u izjavi Tanjugu da je za Univerzal banku pronađeno jedino moguće rešenje koje doprinosi stabilnosti finansijskog sistema.

Prema njegovim rečima, da bi se predupredile slične situacije nije dovoljno samo da nadzorna tela, odnosno NBS, kontrolišu poslovanje banaka, već i da sami akcionari, kao vlasnici, vode mnogo više računa o upravljanju jer, u krajnjoj liniji, oni snose najveći teret.

"Akcionari bi trebalo da više utiču izborom članova upravnog odbora, nadzorom nad menadžmentom kompanije, u smislu upravljanja rizikom, kako bi se ovakve situacije sprečavale", istakao je Grubišić.

U slučaju Univerzal banke, smatra on, očigledno je postojao problem upravljanja i neadekvatna kontrola od strane vlasnika, koji je trebalo da zaštite svoje pravo vlasništva time što će preko članova upravnog odbora pažljivije da kontrolišu menadžment kompanije.

Napominjući da su iznenađenja uvek moguća, Grubišić je ocenio da, prema poznatim podacima, nema rizika da bi u bankarskom sektoru mogla da se ponovi slična situacija.

Izvor: Tanjug