Sastanak nove radne grupe za Zakon o radu

03.02.2014.

Prvi sastanak nove radne grupe za izradu Zakona o radu počeo je danas oko 13 sati u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Srbije, receno je Tanjugu u tom sindikatu.

 

Radnu grupu čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca, a na sastanku koji je održan prošlog petka rečeno je da bi ona trebalo da odluči da li će se ići na izmene Zakona o radu ili će biti donet novi zakon.

Cilj je da se do 1. maja pripremi nacrt zakona, a da se on donese do 30. juna.

Na sastanku predstavnika sindikata, Unije poslodavaca Srbije sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Rasimom Ljajićem dogovoreno je da se članovi radne grupe ubuduće sastaju jednom u 15 dana kako bi se pratila dinamika rada na zakonu.

Prethodna radna grupa pripremila je ranije Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu, koji je bio na javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara.

Iz te grupe sindikati su istupili, jer nisu bili zadovoljni većinom predloženih rešenja, a glavne zamerke su bile rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, minuli rad, a protivili su se i predloženim fleksibilnim oblicima zapošljavanja, kao i tome što je rasprava zakazana u vreme najvećih praznika.

Zbog negodovanja sindikata, javne prezentacije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu su otkazane, pa je javna rasprava vođena putem sajta Ministarstva rada.

Na sednici SES-a kojoj su prisustvovali premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić odlučeno da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva.

Predstavnici S S S S i UGS Nezavisnost organizovali su 23. januara u preduzećima i ustanovama u Srbiji jednosatni štrajk upozorenja, a 24. januara štrajk radnika preduzeća u restrukturiranju.

Nakon toga ih je primio premijer Ivica Dačić i obećao da će Socijalno-ekonomski savet ponovo razmatrati i izmene zakona o stečaju i privatizaciji, čiji su predlozi bili u skupštinskoj proceduri, a da će za zakon o radu biti formiran poseban tim.

Izvor: Tanjug