Tabaković: Nisam htela novu Agrobanku

02.02.2014.

Guvernerka Tabaković kaže da je oduzela dozvolu Univerzal banci jer nije mogla da dozovli da država snosi reprizu Agrobanke koja ju je koštala 400 miliona evra.

 

"Nisam smela da oklevam i rizikujem reprizu Agrobanke koja je zbog izbora 2012. godine, projektom odlaganja kroz formiranje 'Nove Agrobanke' pretvorena u trošak od 400 miliona evra. Otkud mi pravo da rizikujem poverenje u ukupan bankarski sistem? Zbog bilo koga i bilo čega?", rekla je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković za Blic.

Guvernerka je ponovila da od danas u Srbiji postoji 29 banaka koje imaju licencu i dodala da ni u jednoj od njih ne postoji problem koji bi doveo u pitanje stabilnost finansijskog sistema.

"Neophodno je utvrditi odgovornosti menadžmenta i akcionara (Univerzal) banke. Mi smo svoj deo posla uradili, a spremni smo da pomognemo i drugim organima, kao i uvek do sada", navela je ona.

Tabakovićeva je na pitanje "ako nas je Agrobanka koštala 400 miliona evra, koliki je trošak za Unverzal", odgovorila da nas ta banka košta 70 miliona evra i 1,8 milijardi dinara.

"A, svakim danom, da smo odložili odluku o oduzimanju dozvole, taj trošak bi rastao progresivno",dodala je ona.

Tabakovićeva je odbacila navode da je Univerzal banka zatvorena kao udar na vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića, jer se u javnosti ona vezuje za njega.

"Kapital ove banke je ispod zakonskog minimuma, što je uslovilo ovu neodložnu odluku. Država sada plaća i ceh donetim Zakonom o osiguranim depozitima do 50.000 evra", rekla je ona.

Prema njenim rečima, u ovom slučaju, "akcionari, kako god da se zovu", nisu pokazali spremnost da sačuvaju banku. Dodala je da ni vlasnička struktura banke nije transparentna, te da očekuje da nadležni utvrde ko je akcionar kroz tu usitnjenu strukturu.

"Mene ne zanimaju imena, već stabilnost finansijskog sistema. Neka svako radi svoj posao", rekla je ona i na pitanje zašto je odluka doneta baš sada u predizbornoj kampanji, odgovorila da se tim problemom bavi od dolaska na funkciju.

"Bavim se tim problemom od dolaska. NBS se dugi niz godina bavi netransparentnom akcionarskom strukturom - usitnjena struktura, of shor firme, sumnja u medjusobnu povezanost. Zbog odredjenih problema sa akcionarskom strukturom kažnjavali smo članove Upravnog odbora", krazla je ona.

Tabakovićeva je dodala da je svaku njihovu ideju prihvatila, imala razumevanja za realne i nerealne planove, davala rokove, upozoravala, izricala mere.....

Rekla je da je znala šta joj je činti kada je i njihov eksterni revizor dostavio dokaze NBS koji obavezuju na donošenje konačne mere.

Ponovila je da vanredni parlamentarni izbori ne mogu uticati na stabilnost dinara, jer je sigurna da su svi konačno shvatili da se u Srbiji promenilo mnogo toga i da odgovorni ljudi neće ponavljati greške prethodnih.

"Mislim pre svega na samu NBS, sebe i svoje saradnike, na sve predstavnike vlasti, ali i na sve ostale aktivne i pasivne učesnike", kazala je ona.

Izvor: Beta, Blic, B92