Od sutra ponovo o Zakonu o radu

02.02.2014.

Radna grupa za izradu zakona o radu koju čine predstavnici vlade, sindikata i poslodavaca trebalo bi od sutra da počne rad.

Kako je najavljeno u petak, nakon sastanka predstavnika sindikata i poslodavaca sa prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom Rasimom Ljajićem, cilj je da se zakon donese do 30. juna, a Radna grupa će se od ponedeljka baviti definisanjem da li je potrebno da se donese potpuno novi zakon o radu ili da se radi na izmenama postojećeg.

"Cilj nam je da do 1. maja bude izrađen nacrt zakona, a da do 30. maja bude sprovedena javna rasprava kako bi do 30. juna zakon bio usvojen", rekao je Ljajić nakon sastanka.

On je precizirao da je dogovoreno da se isti sastav, odnosno članovi Radne grupe ubuduće sastaju jednom u 15 dana kako bi se pratila dinamika rada na zakonu.

Ljajić, predstavnici sindikata i poslodavaca poručili su da je ovo početak novog socijalnog dijaloga koji će, kako se nadaju, rezultirati donošenjem zakona koji će imati veliku podršku svih socijalnih partnera.

Ministar Ljajić je poručio da predstojeći vremenski period, tokom kampanje, eksperti i predstavnici radne grupe treba da koriste "ne za bavljenje politikom, već za usaglašavanje teksta zakona o radu".

Zakon ne može da čeka formiranje nove vlade, jer bi se, u suprotnom, kako je naveo, na izmene postojećeg i nov dokument čekalo do kraja godine ili sledećeg proleća.

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković rekao je da će ta organizacija dati pun dopirnos radu Radne grupe kako bi se načinio zakon koji će, kako je kazao, uvažiti stvarnost, ali da bude okrenut i Evropi potencijalnim investitorima, odnosno "koji će urediti svet rada i svet kapitala".

"Insistiraćemo da zakon o radu bude sličan zakonu koji važi u EU kako ne bi bili pronuđeni da ga posle menjamo u razgovorima sa predstavnicima EU", kazao je on.

Predsednik S S S S Ljubisav Orbović rekao je da su sindikati spremni da sarađuju i da će svu energiju usmeriti da se dođe do što kvalitetnijih rešenja.

Orbović je podsetio da prethodno rešenje nije bilo za sindikate prihvatljivo zato što ministarstvo privrede nije uvažilo njihove zahteve.

"Nije bilo prihvatljivo za nas budući da nismo imali sa kim da pregovaramo", rekao je on.

Predsednik UGS Nezavisnost Branislav Čanak je rekao da je sastanak bio vrlo ohrabrujući, budući da su se socijalni akteri dogovorili oko procedure .

"Ovo nije ni ustupak poslodavcima, niti sindikatima, već racionalizacija nacionalnih ciljeva", rekao je Čanak.

Prethodna radna grupa pripremila je ranije Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu, koji je bio na javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara.

Iz te grupe sindikati su istupili, jer nisu bili zadovoljni većinom predloženih rešenja, a glavne zamerke su bile rad na određeno vreme, način isplate otpremnina, minuli rad, a protivili su se i predloženim fleksibilnim oblicima zapošljavanja, kao i tome što je rasprava zakazana u vreme najvećih praznika.

Zbog negodovanja sindikata, javne prezentacije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu su otkazane, pa je javna rasprava vođena putem sajta Ministarstva rada.

Na sednici SES-a kojoj su prisustvovali premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik Aleksandar Vučić odlučeno da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva.

Predstavnici S S S S i UGS Nezavisnost organizovali su 23. januara u preduzećima i ustanovama u Srbiji jednosatni štrajk upozorenja, a 24. januara štrajk radnika preduzeća u restrukturiranju, nakon čega ih je primio premijer i obećao da će Socijalno-ekonomski savet ponovo razmatrati i izmene zakona o stečaju i privatizaciji, čiji su predlozi bili u skupštinskoj proceduri, a da će za zakon o radu biti formiran poseban tim.

Izvor: Tanjug