MMF: Žene u penziju sa 65 godina

01.02.2014.

MMF od Srbije očekuje da od 2015. godine za tri godine pomeri granicu za odlazak žena u penziju, piše Politika.

 

Svaki dolazak misije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiju, pa i ovaj najavlјen za 26. februar, biće, po svemu sudeći, svojevrstan stres za buduće penzionere, posebno za žene, koje, s pravom, strahuju od novih i sve oštrijih zahteva za penzionisanje koje predstavnici te vašingtonske finansijske institucije postavlјaju pred svaku vladu.

Iako i sami svesni da je manevarski prostor za dalјu, oštriju reformu penzijskog sistema, sasvim sužen, MMF će i ovoga puta, kako se najavlјuje, podsetiti nadležne u vladi da nema čekanja s podizanjem starosne granice za odlazak žena u penziju, kako bi se vremenom starosna granica za žene izjednačila s muškarcima i u penziju svi išli sa 65 godina, kaže izvor „Politike” uklјučen u pregovore.

MMF očekuje da se do kraja ove godine donesu izmene Zakona o PIO, koje propisuju da žene od 2015. u penziju idu, u prvom koraku, još starije. Umesto 60 sa 63 godine, kao i da se pooštre uslovi za beneficirani radni staž. Jer, po MMF-u još uvek ima veliki broj onih kojima ove povlastice ne pripadaju po opisu posla.

Predlog je da se ove izmene sprovedu za šest godina – od 2015. do 2021, s tim što će pooštravanje uslova za penzionisanje žena ići postepeno. Za svaku godinu bi se starosna granica do 63. godine povećavala za po četiri ili šest meseci. Taj detalј, četiri ili šest meseci, tek treba da se dogovori, kaže naš izvor.

Kada je reč o penalima za buduće penzionere koji ne ispune oba uslova (godine starosti i staža), kao i nagrađivanje onih koji budu ostali na poslu čitav radni vek, pa i duže, isti izvor kaže, da će tu morati da se nastavi s razgovorima, jer se od Srbije traži da „kazni” one koji odu u prevremenu penziju, a Srbija odavno nema kategoriju prevremenih penzija.

Upitan da li to znači da će penali biti izuzeti iz nove izmene zakona i da se „kažnjavanje” i „nagrađivanje” odlaže za posle 2015. godine, isti izvor kaže, da je ovo pitanje na dugom štapu.

Novi predlog zakona trebalo bi da bude na raspravi u Skupštini u drugoj polovini godine, kako bi se do kraja 2014. godine utanačile sve novine što se tiče budućih penzionera.

Činjenica je da je dosadašnja reforma PIO maksimalno pooštrila uslove za odlazak u invalidsku penziju, pa je Srbija danas zemlјa s najoštrijim propisima za invalidninu.

Reč je o tački zakona kakav ne poznaje nijedna zemlјa u Evropi, donet zbog toga što su vlasti do 2003. rešenja o invalidskim penzijama delile šakom i kapom zbog čega danas invalidski penzioner u Srbiji može biti samo onaj koji je stoprocentno nesposoban. Tako više, podseća isti izvor, ne postoji preostala radna sposobnost (treća kategorija) niti skraćeno radno vreme (druga kategorija), već se ceni opšta radna sposobnost, a ne posao koji neko obavlјa. Istovremeno su zemlјe u okruženju zadržale preostalu radnu sposobnost.

Podizanje starosne granice za žene

Lazar Krstić, ministar finansija, potvrdio je juče u intervjuu agenciji Beta da će ove godine doći do izmena u penzijskom sistemu, kako bi počele da se primenjuju od naredne godine.

 – To je praksa svuda u Evropi i u skladu je s održivošću fiskalnog sistema. Sada u Srbiji trećina svega što budžet troši ide na transfere penzijskom fondu, što je na duži rok neodrživo, rekao je Krstić. Početni predlog je, kako je pojasnio, postepeno usklađivanje starosne granice za žene i muškarce za odlazak u penziju.

– Ukoliko bi se starosna granica za žene od 2015. godine podigla sa 60 na 63 godine, to bi se dešavalo u toku šest godina, odnosno svake godine bi se ta granica podizala za po šest meseci, rekao je ministar finansija. 


Izvor: Politika