Hrvatska: ZOR ipak u proceduri

31.01.2014.

Izmene hrvatskog Zakona o radu (ZOR), protiv kojih se bune tamnošnji sindikati, uvrštene su u dnevni red tekuće sednice Sabora.

 

 

Zakon je u proceduri iako su predstavnici radnika od predsednika tog tela tražili da zastane s procedurom kako bi poslanici čuli njihove stavove.

Hrvatski Sabor u dnevni red uvrstio je taj akt sa 81 glasom "za", uz 37 glasova "protiv".

Protiv stavljanja na dnevni red Zakona bili su laburisti jer, kako su obrazložili, zakonski predlog nije donesen u dogovoru sa socijalnim artnerima. Za odlaganje su bili i nezavisna poslanica Jadranka Kosor i Milorad Pupovac iz Samostalne srpske demokratske stranke.

Sindikalci, koji se žestoko protive izmenama ZOR-a, pre dva dana zatražili su od predsednika Sabora Josipa Leke da zaustavi proceduru donošenja zakona i da ga ne uvrsti odmah na dnevni red, kako bi poslanici imali vremena da se upoznaju sa sindikalnim stavovima.

Vlada je još početkom decembra prošle godine usvojila taj predlog, ali ga je odmah i povukla zbog, kako je tada rekao premijer, "velike galame" koja se podigla oko tog akta. Pošto je vlada premijera Zorana Milanovića ipak usvojila novi predlog ZOR-a, pet sindikalnih centrala započelo je dogovore o organizovanju opšteg štrajka, pa i po cenu "grčkog scenarija".

Sindikati su ministra za rad Miranda Mrsića optužili da se nije izjašnjavao o njihovim stavovima pri usvajanju novog predloga Zakona o radu a, niti ih je pozvao na dodatne konsultacije. Čelnici pet sindikalnih centrala na danasnjoj konferenciji za novinare saopštili su da se većina njihovih članova izjasnila za generalni štrajk.

Od ukupno 274.000 članova sindikata, 71,65 odsto izašlo je na glasanje, a 92,31 odsto se izjasnilo za generalni štrajk, za koji još nije određeno kada će biti održan. Predsednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel rekao je da tolika podrška članstva znači pravo i obavezu sindikalnog vođstva da svim sredstvima spreči donošenje ZOR-a koji je upućen u saborsku proceduru.

On je najavio da će sindikati, ako se ne prihvate njihovi argumenti, preduzeti sindikalne akcije, uključujući i štrajk za koji imaju mandat, ali nije želeo da precizira kada bi to moglo biti.

"Nije nam cilj ni grčki niti ukrajinski scenarij, nego da prevlada razum", istakao je Novosel. On kaže i da su tokom dvonedeljnog izjašnjavanja sindikati i članstvo bili izloženi raznim pritiscima i manipulacijama, od poslodavaca optuživani da su državni neprijatelji...

Predsednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorio je da će, ako ZOR bude donet u predloženom obliku, radnici biti obespravljeni na duže vreme i izloženi na milost i nemilost poslodavaca. Stoga im, kako je rekao, ne preostaje ništa drugo nego da se tome odupru svim sredstvima, uključujući generalni štrajk.

Izvor: Tanjug