Ljajić: Zabiđena procedura oko zakona

31.01.2013.

Ministar Rasim Ljajić kaže da je procedura po pitanju predloga zakona o stečaju i privatizaciji "bitno zaobiđena", budući da ih nije razmatrao SES.

 

Kako je naveo, ni sami socijalni partneri nisu bili upoznati sa njihovom sadržinom.

"Loša je praksa ako važni zakoni, sa stanovištva sveta rada i sveta kapitala, ne prođu SES, a to se desilo upravo sa ova dva zakona,", poručio je Ljajić nakon sastanka koji su prvi potpredsednik Vlade Srbije i on imali sa predstavnicima sindikata.

Ne može se garantovati postizanje stopostotne saglasnosti sindikata i poslodavaca oko svih odredbi zakona, dodao je Ljajić, ali najmanje što može da se učini, to je da se intenzivno vodi socijalni dijalog i da se argumentima dođe do najboljih rešenja.

"Biće ispoštovani svi socijalni partneri i nastojaćemo da kroz konstruktivnu raspravu dođemo do najboljih rešenja kada je u pitanju zakon o radu, a to važi i za zakone stačaju i privatizaciji", rekao je Ljajić.

Na današnjem sastanku, dodao je, nije bilo reči o sadržini tih zakona ali, ponovio je, konstatovano je da je procedura bitno narušena time što je zaobiđen Socijalno ekonomski savet (SES), i što socijalni partneri nisiu bili upoznati sa sasdržaniom.

Na pitanja kada bi mogla biti održana nova sednica Socijalno ekonomskog saveta, Ljajić je rekao da će sastanak morati da saceka formiranje nove vlade, a da je, da bi se ubrzala procedura po pitanju Zakona o radu, održan današnji sastanak i dogovoren početak rada radne grupe od ponedeljka.

"Nema vremena za gubljenje", poručio je, i naveo da predstojeći vremenski period, tokom kampanje, eksperti i predstavnici radne grupe treba da koriste "ne za bavljenje politikom, već za usaglašavanje teksta zakona o radu".

Sam zakon ne može da čeka formiranje nove vlade, jer bi se u suprotnom, kako je naveo, na izmene postojećeg i nov dokument čekalo do kraja godine ili sledećeg proleća.

Izvor: Tanjug