Štrajk u EPS-u 10. februara

31.01.2014.

Sindikat radnika EPS počeće štrajk 10. februara ukoliko do tada ne počnu pregovori sa Vladom Srbije. Večeras razgovor sa ministarkom Zoranom Mihajlović.

 

Radnici prete štrajkom ukoliko ne počnu pregovori o ispunjenju zahteva za poboljšanje uslova rada.

Među zahtevima sindikata su da se EPS izuzme iz primene propisa za smanjenje zarada u javnom sekotru većih od 60.000 dinara i za zabranu zapošljavanja, kao i da se obezbede neophodna sredstva za rad i omogući isplata pozajmice zaposlenima od 50.000 dinara.

Sindikat radnika EPS traži i da se uključi u radna tela za izradu izmena zakona o radu, o privatizaciji, o stečaju i o o štrajku.

Ponovili su i da snabdevanje strujom u Srbiji ni jednog trenutka neće biti prekinuto ni ugroženo zbog štrajka.

"Ja sam uvek za razgovor. Ni jednog trenutka ministarstvo i ministar nisu uzvraćali na bilo koji način i onim tonom kako je to radio sindikat", rekla je Mihajlovićeva u Svilajncu na proslavi obeležavanja 45 godina Termoelektrane "Morava".

Ministarka je ocenila da mora da se sedne za sto i razgovara zato što ima nekoliko zahteva, kao što je pozajmica od 50.000 dinara, za koju je ocenila da je "sasvim sigurno deo kolektivnog ugovora između sindikata i poslodavca".

"Na sastanku ćemo videti kakvi su stavovi sindikata. Do dolaska ovde čula sam potvrdu sindikata EPS-a za generalnim štrajkom, iako znaju da večeras imaju sastanak u ministarstvu. Nema problema, to je njihov način borbe i ja to mogu da razumem", kazala je ona.

Izvor: Beta