Želvoz: Delimičan dogovor sa Mirovićem

31.01.2014.

Radnici Želvoza, sindikalne vođe, poslovodstvo te fabrike i predstavnici Grada Smedereva postigli su delimičan uspeh u razgovoru sa Igorom Mirovićem.

 

"S ministrom smo se dogovorili da do sledećeg petka (7. februara) radnici prime dva minimalna lična dohotka, a nakon te isplate, dan, dva potom biće oformljena grupa od predstavnika sindikata, rukovodstva i Ministarstva koji će raditi na rešavanju problema Želvoza", rekla je radonačelnica Smedereva Jasna Avramović.

Ona je dodala da sindikalci i radnici, koji protestuju od 15. januara, "nisu najzadovoljniji" postignutim.

Sindikalci su pristali da prestanu s radikalizovanjem protesta, ali nisu pristali da napuste skupštinsku salu i omoguće gradskoj upravi da normalno funkcioniše.

Oko 400 nezadovoljnih radnika Želvoza 15. januara provalili su u gradsku skupštinu tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine.

Radnici Želvoza su u skupštinskoj sali tokom protesta u martu 2012. spavali u zgradi lokalne uprave, a štrajkovali su i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik Želvoza bio konzorcijum Grampet i Remar koji je napustio fabriku krajem marta te godine.

Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008, u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije. U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, a sada ima oko 870, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a na protestne šetnje je i blokade redovno je izlazilo do 300 ljudi.

Izvor: Beta