SB: Srbija da omogući zapošljavanje starijih lica

31.01.2014.

Najveći izazovi na tržistu radne snage u Srbiji su nezaposlenost starijih iznad 40 godina, kao i nezaposlenost mladih životnog doba između 15 i 24 godine, izjavili su danas predstavnici Svetske banke.

Stopa zaposlenosti u Srbiji dostiže vrhunac između 35. i 39. godine starosti i naglo pada u starijoj dobi, dok je u drugim zemljama taj vrhunac između 45. i 49. godine života i ostaje na visokom nivou i u starijoj dobi, rekao je viši ekonomista Svetske banke, Johanes Ketl.

On je na predstavljanju izveštaja "Povratak na posao: Rast uz radna mesta u Evropi i Centralnoj Aziji" naveo da je, recimo, stopa zaposlenosti za žene od 55 do 59 godina u Srbiji 30 odsto, dok je u Nemačkoj 70 odsto.

Takođe, nezaposlenost kod mladih je visoka i iznosi oko 50 odsto, ali se nalazi na očekivanom nivou s obzirom na opšti nivo nezaposlenosti, naveo je Ketl.

Prema njegovim rečima, izazov predstavlja smanjenje nezaposlenosti kod mladih ne samo kroz njihovo zapošljavanje, već prvenstveno kroz sticanje adekvatnog obrazovanja.

Kako su naveli eksperti Svetske banke, Srbiji je potrebna sveobuhvatna strategija zapošljavanja - da se ne fokusira na privredni rast, već na stvaranje novih radnih mesta.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji, Toni Verheijen, istakao je da u zemljama zapadnog Balkana, pa tako i u Srbiji, i pored visokog privrednog rasta do 2008. godine otvaranje radnih mesta nije bilo na zadovoljavajućem nivou.

Sa jenjavanjem krize, ponovo se javlja rast ekonomija, ali to i dalje ne znači otvaranje radnih mesta, rekao je Verheijen i dodao da Srbija prati druge zemlje zapadnog Balkana po visokim stopama nezaposlenosti, ali ima i neke sopstvene karakteristike.

"Srbija malo odudara od trendova po nezaposlenosti starijih osoba, jer u većem delu Evrope politike pokušavaju da vrate starije generacije na posao, dok u je u Srbiji suprotan trend - rano penzionisanje, isključivanje starijih sa tržišta rada, što nije dobar pravac", naglasio je on.

Imajući sve to u vidu, Srbija bi morala da nastavi reforme kojima se podstiče otvaranje novih radnih mesta, pre svega u privatnom sektoru, kako bi se obezbedile mogućnosti zapošljavanja za ljude iznad 40 godina života, kao i da pruži adekvatne veštine i obrazovanje mladim generacijama, poručili su eksperti Svetske banke.

Kratkoročni prioritet te reforme trebalo bi da bude jačanje mogućnosti formalnih mini-zaposlenja za stariju generaciju, što znači reformisanje minimalnih socijalnih doprinosa i ohrabrivanje "part tajm" poslova i fleksibilnih oblika zapošljavanja.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Zoran Martinović, rekao je da su problemi na tržištu rada u Srbiji nedostatak kvalifikovane radne snage, odnosno neusklađenost ponude i tražnje, kao i slaba pokretljivost radne snage.

Zbog toga je potrebno dodatno osnaživati kapacitete lokalnih samouprava u Srbiji za osposobljavanje nezaposlenih, za šta moraju da postoje finansijski podsticaji sa centralnog nivoa, kazao je on.

Martinović je naveo da su prioriteti Nacionalnog plana zapošljavanja u 2014. poboljšanje uslova na tržištu rada i unapređenje institucija, podsticanje zapošljavanja teže zapošljivih grupa, razvoj socijalnog preduzetništva i podrška lokalnoj politici zapošljavanja.

Izvor: Tanjug