Sindikat EPS-a potvrdio odluku o štrajku

31.01.2014.

Glavni odbor Sindikata radnika EPS -a potvrdio je odluku da stupi u generalni štrajk, a Vlada Srbije, nadležna ministarstva i poslovodstvo EPS -a imaju rok od 10 dana da zakažu i otpočnu pregovore o zahtevima, saopšteno je danas iz tog sindikata.

Ukoliko u navedenom roku ne otpočnu pregovore, Sindikat radnika EPS stupiće u generalni štrajk, odlučeno je na jučerašnjoj vanrednoj sednici.

Sindikat se protivi Zakonu o umanjenju neto prihoda lica u javnom sektoru, kao i Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, pre svega zabrani zapošljavanja u javnom sektoru do kraja 2015. godine.

Zahtevi obuhvataju i učešće Sindikata radnika EPS-a u radnim telima za izradu Predloga Zakona o radu , Predloga Zakona o privatizaciji, Predloga Zakona o stečaju i Predloga Zakona o štrajku, pitanje nedostatka uslova i sredstava za rad, objekte društvenog standarda, kao i isplatu pozajmice u visini od 50.000 dinara po zaposlenom.

U saopštenju je navedeno da Izvršni odbor Sindikata radnika EPS -a preuzima ingerencije Centralnog štrajkačkog odbora, uz mogućnost proširenja zahteva, a Štrajkački odbor će utvrditi sve aktivnosti u roku od 10 dana od dana donošenja odluke, i o tome obavestiti vladu i poslovodstvo EPS-a.

Odluku o stupanju u generalni štrajk Sindikata radnika EPS -a će dostaviti predsedniku Vlade Srbije, prvom potpredsedniku Vlade Srbije, ministru energetike, razvoj i zaštitu životne sredine, ministru finansija, ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike, predsedniku Nadzornog odbora JP EPS, vršiocu dužnosti generalnog direktora JP EPS-a, kao i direktorima PD, JP PEU, JP EMS, JP sa Kosova i Metohije.

Izvor: Tanjug