Palma: Radulovićevi zakoni štetni

30.01.2014.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da nisu tačni navodi bivšeg ministra Saše Radulovića da prvi Aleksandar Vučić koči reforme.

 

 

Marković je naglasio da je sa bivšim ministrom privrede Radulovićem bio na dva sastanka, formalnom i neformalnom, kojima su prisustvovali najviši državni funkcioneri - predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, ministar finansija Lazar Krstić, Siniša Mali.

"Radulovićevi navodi da Vučić koči reforme nisu tačni, jer na pomenutim sastancima, gde su tema bili sporni zakoni o stečaju i privatizaciji, prvi potpredsednik Vlade, rekao je da on hoće zakone koji mogu da se primenjuju", objašnjava Marković.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima dodao da je Vučić tada naglasio, da reforme treba sprovesti, ali u dijalogu sa onima na koje se odnose.

"Tada sam zaključio da su zakoni koje je Radulović predložio štetni za ionako posrnulu srpsku privredu, imajući u vidu da su predlozi ovih zakona urušili kredibilitet firmi u restrukturiranju i stvorili atmosferu da 'ništa srpsko ne valja'", rekao je Marković.

On je kazao da su Radulovićeve poruke, u poslednje vreme, bile takve da su dovele preduzeća u restrutkuriranju i ona koja nisu u restrukturiranju u propast, odnosno da se sa njima ne pravi posao, te da su dobavljači i izvođači radova iz inostranstva.

Marković kaže da je time napravljen jedan opšti kolaps gde najveću štetu trpe radnici, jer bi usvajanjem Radulovićevih reformi, bez posla ostalo preko 150.000 ljudi, a ne bi se zaposlilo ni 1.000.

On kaže da su čak i domaće banke, u takvoj atmosferi, odbile da finansijski prate srpske gigante sa kojima su godinama sarađivale.

"Radulović se ponašao kao da su građani u stečaju, imajući u vidu njegovo iskustvo stečajnog upravnika gde je poverioce namirivao prodajom nekretnina, a ne povećanjem proizvodnje", kaže Marković.

Prema njegovim rečima, cilj zakona o radu, stečaju i privatizaciji mora biti zapošljavanje, a ne otpuštanje radnika i upošljavanje domaće privrede, a Radulovićevi predlozi su bili upravo suprotni tome, pa se nameće pitanje, po čijem nalogu je bivši ministar privrede nameravao da uništi srpske fabrike.

Izvor: Tanjug