Knežević: Srpska napredna stranka izigrala privrednike

30.01.2014.

Srpska napredna stranka izigrala je predizborni ugovor i poverenje privrednika, koji, poučeni takvim iskustvom, ovoga puta neće dati podršku nijednoj partiji, navodi Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća.

- Čak i kada smo napravili predizborni ugovor, kao na prošlim izborima sa SNS-om, bili smo izigrani, ništa nije ispunjeno, a mi smo poslužili kao pozadina, ornament u koji su upleteni politički interesi. Ovde se očigledno radi ne o novim izborima, već pre reizborima - iste stranke, isti ljudi, tako da neće doneti ništa novo osim što će omogućiti još veće partokratske interese i što će i dalje sluđivati privredu i građane raznim obećanjima - kaže Knežević.

On ocenjuje da se efekti svih dosadašnjih, pa i ove poslednje vlade u privredi mogu vrednovati kao velika nula. Ističe da ne samo što nisu ništa učinili da rasterete privredu i olakšaju proizvodnju, nego su nizom pogrešnih poteza samo pogoršali stanje.

- Zbog mera fiskalne konsolidacije, smanjenih plata u javnom sektoru, povećanja PDV-a i smanjenih subvencija firmama u restrukturiranju, više se može govoriti o recesivnim merama koje su smanjile kupovnu moć i agregatnu tražnju. Ponižavajuća je odluka vlade da ukine poreski kredit, čime smo postali jedina zemlja u svetu koja oporezuje investicije. Uz to, plaćanje poreza na imovinu pravnih lica prema tržišnoj vrednosti nekretnina je učetvorostručilo zahvatanja iz privrede. Tu su i novi nameti lokalnih zajednica koje su po nekoliko puta uvećale firmarine - nabraja naš sagovornik i kaže da je problem što su na drugoj strani potpuno izostala zakonska rešenja kojima se rasterećuje privreda i poboljšava poslovni ambijent. „Nije donet ni zakon o radu, ni o stečaju, ni o planiranju i izgradnji, nisu smanjeni porezi i doprinosi, a izostale su i mere za suzbijanje sive ekonomije“ zaključuje Knežević.

- Privreda nema ništa od toga što ministri upiru prstom jedni u druge. Za nas su krivi svi podjednako jer nisu preduzeli ništa od onoga što su obećali. Na to će se, zbog izbora, čekati narednih šest do osam meseci, a privreda nema vremena ni za odlaganje od šest do osam dana - kaže Milan Knežević.

Izvor: Danas