Udruženja poslodavaca neće podržati nijednu partiju

30.01.2014.

Udruženja koja okupljaju poslodavce neće dati podršku nijednoj od političkih stranaka koje ulaze u izbornu utakmicu iako je već sada vidljivo da će glavne poruke biti okrenute upravo privrednicima, piše dnevni list Danas.

Prema rečima Toplice Spasojevića, člana udruženja Poslodavac i kluba Privrednik, svi programi u ovom trenutku su slični i zagovaraju ulazak u Evropsku uniju, borbu protiv korupcije, sive ekonomije i veći izvoz.

- To je interes svih privrednika, ali je pitanje ko to može da sprovede, da li ima snage u parlamentu, vladi, da li postoje kadrovi i da li ste uvereni da to i hoće. Ima sada već najava kako će se organizovati politička scena, ali ipak treba sačekati programe i koalicije da bi moglo da se sudi. Definitivno, nije na preduzetnicima da biraju partije, malo njih su i članovi neke od stranaka, ali im svakako godi politika koja podržava izvoz, proizvodnju, stimuliše zapošljavanja... U principu, svako poboljšanje privredne aktivnosti preduzetnici će odobriti, ali je činjenica i da će svi morati najozbiljnije time da se bave - kaže Spasojević za naš list.

On dodaje da je aktuelna vlada nesumnjivo imala pomake i na političkom i na drugom planu, u ekonomiji, gde su postavljene crvene linije preko kojih više neće moći da se prelazi, a to su računi javnih preduzeća, broj zaposlenih u javnim službama. Ukazano je na nekontrolisanu javnu potrošnju, pa i na korupciju, definisane su stvari koje ne valjaju, započete su promene.

- Bile su i dve-tri dobre akcije, poput predstavljanja Srbije u inostranstvu, ali još te dobre inicijative nismo doveli do kraja. Mislim da smo morali da nađemo suptilnije mere da pomognemo privredi. To se nije desilo, ali stvari su detektovane, došli su strani savetnici, imali smo agilnije ministarstvo finansija, privrede, ali mislim da je nedostajalo vreme kako bi se sve dovelo do kraja. Lekcije su naučene, i u javnosti postoji spremnost za rezove koji su neophodni ukoliko se vidi svetlo na kraju tunela. Mene u tom uverenju ne bi poremetilo ni ovo što se na kraju dogodilo sa ministrom Radulovićem, a to niko od privrednika nije branio zbog izbora koji predstoje - objašnjava Spasojević i zaključuje da će u svakom slučaju onaj ko dobije većinu morati da sprovede takve reforme.

I predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković, uz ogradu da se to udruženje ne meša u politiku i da ne daje podršku unapred, kaže za Danas da su za njih „prihvatljive one opcije koje su spremne da realizuju zahteve privrednika, jer ono što je dobro za privredu dobro je i za državu“.

- Reći ćemo šta želimo i ona stranka koja bude spremna da to sprovede biće naš favorit. Do sada smo jako podržavali reformski program aktuelne vlade, ali ostalo je malo nade da će biti sprovedene ozbiljne reforme, a ne populistički potezi. Iskreno, očekivali smo više od aktuelne vlasti, naročito posle rekonstrukcije Vlade, jer smo onim prvim sazivom bili manje zadovoljni. U drugom smo, međutim, dobili jedan zaista ozbiljan reformski paket Ministarstva privrede, a sada smo razočarani što se to nije realizovalo u prethodnih godinu i po. Sada će problem postati još veći jer ćemo zbog izbora još jednom odložiti neophodne mere. A jasno je da će njih morati da sprovede koja god vlada da dođe, one su uslov da država opstane, one su i zahtev EU - kaže Atanacković.

 

Milan Knežević, potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, tvrdi da, poučeni dosadašnjim iskustvom, ovoga puta neće dati podršku nijednoj partiji.

- Čak i kada smo napravili predizborni ugovor, kao na prošlim izborima sa SNS-om, bili smo izigrani, ništa nije ispunjeno, a mi smo poslužili kao pozadina, ornament u koji su upleteni politički interesi. Ovde se očigledno radi ne o novim izborima, već pre reizborima - iste stranke, isti ljudi, tako da neće doneti ništa novo osim što će omogućiti još veće partokratske interese i što će i dalje sluđivati privredu i građane raznim obećanjima - kaže Knežević.

On ocenjuje da se efekti svih dosadašnjih, pa i ove poslednje vlade u privredi mogu vrednovati kao velika nula. Ističe da ne samo što nisu ništa učinili da rasterete privredu i olakšaju proizvodnju, nego su nizom pogrešnih poteza samo pogoršali stanje.

- Zbog mera fiskalne konsolidacije, smanjenih plata u javnom sektoru, povećanja PDV-a i smanjenih subvencija firmama u restrukturiranju, više se može govoriti o recesivnim merama koje su smanjile kupovnu moć i agregatnu tražnju. Ponižavajuća je odluka vlade da ukine poreski kredit, čime smo postali jedina zemlja u svetu koja oporezuje investicije. Uz to, plaćanje poreza na imovinu pravnih lica prema tržišnoj vrednosti nekretnina je učetvorostručilo zahvatanja iz privrede. Tu su i novi nameti lokalnih zajednica koje su po nekoliko puta uvećale firmarine - nabraja naš sagovornik i kaže da je problem što su na drugoj strani potpuno izostala zakonska rešenja kojima se rasterećuje privreda i poboljšava poslovni ambijent. „Nije donet ni zakon o radu, ni o stečaju, ni o planiranju i izgradnji, nisu smanjeni porezi i doprinosi, a izostale su i mere za suzbijanje sive ekonomije“ zaključuje Knežević.

- Privreda nema ništa od toga što ministri upiru prstom jedni u druge. Za nas su krivi svi podjednako jer nisu preduzeli ništa od onoga što su obećali. Na to će se, zbog izbora, čekati narednih šest do osam meseci, a privreda nema vremena ni za odlaganje od šest do osam dana - kaže Milan Knežević.


Izvor: Danas