HR: Sindikati pokušavaju da spreče donošenje novog ZOR

29.01.2014.

Pet sindikalnih centrala zatražilo od predsednika hrvatskog Sabora Josipa Leke da zaustavi proceduru donošenja novog Zakona o radu.

 

 

 

Traže da se Zakon ne uvrsti odmah na dnevni red, kako bi poslanici imali vremena da se upoznaju sa sindikalnim stavovima.

U pismu Leki sindikati napominju da su se sindikalne centrale obratile poslaničkim klubovima sa zahtevom da im omoguće održavanje tematskih sastanaka radi predstavljanja činjenica koje, kako tvrde, nedvosmisleno ukazuju na značajne štetne posledice po hrvatsko društvo koje će nastati donošenjem predloženog Zakona.

Sindikati traže od predsednika Sabora i da ih primi.

Vlada je u zakonodavnu proceduru uputila predlog Zakona o radu koji je već duže vreme kamen spoticanja i uzrok sve većih tenzija između Vlade i poslodavaca na jednoj i sindikata na drugoj strani.

"Zbog ignorisanja sindikalnih stanovišta i argumenata i destrukcije socijalnog dijaloga koju sprovodi Ministarstvo rada i penzionog osiguranja, predstavnici sindikata su napustili radnu grupu za izradu zakona", navodi se u pismu, koje je prenela agencija Hina.

Hrvatski ministar rada i penzionog osiguranja Mirando Mrsić kazao je ranije da su promene radnog zakonodavstva nužne i da se izmenama Zakona o radu ne umanjuju bitno radnička prava. On se nada da će Sabor podržati izmene ovog zakona i ističe da su promene radnog zakonodavstva nužne pošto se Hrvatska već šest godina nalazi u recesiji.

Odgovarajući na pitanje o opštem štrajku, koji najavljuju sindikati, Mrsić je rekao da je to legitimno pravo, ali i da najave "grčkog scenarija" nikome ne donose dobro.

Pošto je vlada premijera Zorana Milanovića usvojila novi Predlog zakona o radu, pet sindikalnih centrala započelo je dogovore o organizovanju opšteg štrajka, pa i po cenu "grčkog scenarija".

Vlada je još početkom decembra prošle godine usvojila Predlog zakona, ali ga je odmah i povukla zbog, kako je tada rekao premijer, "velike galame" koja se podigla oko tog akta. Pet sindikalnih centra u Hrvatskoj je na novu vladinu odluku o usvajanju nacrta reagovalo najavama generalnog štrajka kojim žele da spreče njegovo usvajanje u Saboru po cenu "grčkog scenarija".

Sindikati su ministra za rad Miranda Mrsića optužili da se nije izjašnjavao o njihovim stavovima pri usvajanju novog predloga Zakona o radu, niti ih je pozvao na dodatne konsultacije.

Ministar je, kažu, uz manipulaciju domaće i evropske javnosti nepromenjeni tekst zakona uputio u saborsku proceduru.

Izvor: Tanjug