Sertić: Radulović sam počeo da koči reforme

29.01.2014.

Privredi Srbije su potrebne reforme koje će doneti bolje uslove poslovanja, manje nameta i procedura, više podsticaja i reda i efikasnu državu, ocenio je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić, navodeći da je dosadašnji ministar privrede sam počeo da koči reforme.

U izjavi Tanjugu, on je rekao da je dosadašnji ministar privrede Saša Radulović uspeo da napravi razdor i inicira dosada najveći sukob poslodavaca i radnika - na štetu srpske privrede.

Privredi su, međutim, potrebni rezovi koji će proisteći upravo iz opšte saglasnosti i poslodavaca i radnika, i politike i struke, iz usaglašenosti ciljeva javnih finansija i pojedinačnih kompanija.

"Reforme koje proizilaze iz konflikata, neuvažavanja potreba i interesa svih aktera na ekonomskoj sceni, koje se sprovode iz inata, ne mogu doneti ono što je privredi potrebno - stabilan, podsticajan, harmonizovan milje za poslovanje i investiranje", navodi Sertić.

Prema njegovom mišljenju, Radulović je sam počeo da koči reforme za koje se zalagao, a koje su i poslovna zajednica i stručna javnost u startu s nestrpljenjem dočekale.

Manji porezi bi umnogome olakšali privredni životi i nema tog privrednika koji takav zahtev ne bi podržao.

Ali umesto postepeno, naglo i trenutno smanjivanje nameta za koje se bivši ministar zalagao ugrozilo bi i onako ranjive javne finansije i makroekonomsku stabilnost bez koje nije moguće ni prosto održanje privrednog života, a kamoli investiranje i rast, smatra čelnik PKS.

Sertić smatra da negovanje, podsticanje i razvoj domaće privrede nije samo pitanje ekonomskog patriotizma, već i zdrave ekonomske logike, jer ni stranci ne bi da ulažu tamo gde ni lokalne firme ne mogu da posluju.

"Ministar privrede kakva je naša, ma koje ekonomske orijentacije bio, može da smatra garancijski fond boljim rešenjem od razvojne banke, ali domaćoj privredi ne sme da blokira i ono malo što joj je bilo na raspolaganju posredstvom Fonda za razvoj", ukazao je Sertić.

"Ne sme ni da pomisli, a kamoli da izgovori da su strane investicije "budalaština” ili “kapitalna glupost”, kao što ne sme da ukine podsticaje koji su bili jedan od stubova privlačenja stranih investitora u svim uspešnim tranzicionim zemljama ili da bez alternative ugasi agenciju koja je bavila privlačenjem stranih investitora i promocijom srpskog izvoza, zbog jednog čoveka ili grupe ljudi koji su možda radili mimo zakona", dodao je čelnik PKS.

A ne sme ni da nema vremena za razgovor sa investitorima zainteresovanim za kupovinu domaćih firmi, posebno onih u restrukturisanju, poput “Prvepetoletke”ili “14.oktobra"...

Kreiranje novog poslovnog ambijenta nikako ne sme da zaustavi tekući ekonomski život, već naprotiv, ti procesi treba da teku paralelno, ocenio je Sertić.

PKS će, kao i do sada, insistirati na brzim, efikasnim, celovitim i održivim reformama, koje su preduslov snažnijeg privrednog rasta, boljeg života građana i bržih evropskih integracija Srbije, zaključio je Sertić.

Izvor: Tanjug