Radulović: Nisam kalkulisao sa ostavkom

29.01.2014.

Odlazeći ministar privrede Srbije Saša Radulović izjavio je za Politiku da nije kalkulisao oko dana podnošenja ostavke na tu funkciju, već da je želeo da pošalje poruku da u Vladi ne postoji volja za sprovođenje reformi.

 

Ni­sam kal­ku­li­sao oko da­na pod­no­še­nja ostav­ke, me­ni je bi­lo bit­no da po­ša­lјem po­ru­ku da ne po­sto­ji po­li­tič­ka vo­lјa za spro­vo­đe­nje re­for­mi, od­go­va­ra Sa­ša Ra­du­lo­vić, mi­ni­star pri­vre­de u ostav­ci, na pri­med­be u jav­no­sti da je za­ka­snio sa ostav­kom ko­ju je ob­ja­vio u da­nu ka­da je od­lu­če­no da se ide na van­red­ne iz­bo­re. Za „Po­li­ti­ku” ob­ja­šnja­va za­što se raz­o­ča­rao u ovu vla­du i po­seb­no u pr­vog pot­pred­sed­ni­ka Alek­san­dra Vu­či­ća, na či­ji pred­log je kao ne­stra­nač­ka lič­nost ušao u vla­du 2. sep­tem­bra i za­što mi­sli da ni sle­de­ća vla­da ne­će spro­ve­sti neo­p­hod­ne re­for­me.

Od po­čet­ka man­da­ta, tvr­di, bi­lo je mno­go ot­po­ra sve­mu što je una­pred do­go­vo­re­no da tre­ba ura­di­ti i što je na­ve­de­no u eks­po­zeu pre­mi­je­ra kao glav­ni pra­vac eko­nom­ske po­li­ti­ke. Naj­ve­ći ko­a­li­ci­o­ni part­ner u vla­di je, ka­že, op­stru­i­sao usva­ja­nje za­ko­na o ste­ča­ju i o pri­va­ti­za­ci­ji, a Mi­ni­star­stvo pri­vre­de tr­pe­lo je pri­ti­ske kad god je pred­u­zi­ma­lo ne­po­pu­lar­ne po­te­ze po­put uki­da­nja sub­ven­ci­ja i za­vr­ta­nja sla­vi­ne Fon­da za raz­voj.

– Do­kle god smo pra­vi­li po­ma­ke, do­kle god je bi­lo šan­se da se re­for­me za­vr­še, ma­kar u ne­kom de­lu, bo­ri­li smo se da se to de­si. On­da je usle­dio ne­for­mal­ni sa­sta­nak Vu­či­ća i Da­či­ća sa sin­di­ka­ti­ma 20. ja­nu­a­ra u ve­zi sa Na­cr­tom za­ko­na o ra­du, pa u pe­tak štrajk sin­di­ka­ta, i ta­da sam de­fi­ni­tiv­no uvi­deo da od re­for­mi ne­će bi­ti ni­šta i pod­neo ostav­ku – ka­že Ra­du­lo­vić, ko­ji sma­tra da je neo­d­go­vor­no ras­pi­si­va­nje van­red­nih iz­bo­ra pre usva­ja­nja za­ko­na o pri­va­ti­za­ci­ji i ste­ča­ju, jer pred­u­ze­ća u re­struk­tu­ri­ra­nju osta­ju u ha­o­su.

Iz­gle­da da MMF ne­ma sum­nji kao vi, jer pr­vi put do­la­zi da raz­go­va­ra sa jed­nom vla­dom u ostav­ci?

Mi­slim da to ni­šta ne me­nja. Oni će tra­ži­ti ne­ke stva­ri i za­i­sta me in­te­re­su­je ko­ji će bi­ti od­go­vo­ri na pi­ta­nja ko­ja MMF ima. Hte­li smo da pred­u­ze­ća oči­sti­mo od du­go­va i po­sta­vi­mo na zdra­ve no­ge da mo­gu da na­đu kup­ca, za­tim da se kroz tran­zi­ci­o­ni fond is­pla­te, na ni­vou mi­ni­mal­ca, sve za­o­sta­le za­ra­de rad­ni­ci­ma, da im se po­ve­že staž, a da se ono što ide pre­ko mi­ni­mal­ca kon­ver­tu­je u vla­sni­štvo, ta­ko da rad­ni­ci de­lom po­sta­nu vla­sni­ci tih pred­u­ze­ća. Ume­sto to­ga, za­dr­ža­će se ha­os ko­ji će tra­ja­ti naj­ma­nje do ma­ja, a ve­ro­vat­no i na­kon to­ga.

Za­što mi­sli­te da se to ne­će de­si­ti po­sle, da no­va vla­da ne­će usvo­ji­ti te za­ko­ne?

Mi­slim da ne­će. Pr­vo, ko će bra­ni­ti te za­ko­ne...

Pa ne­ki no­vi mi­ni­star pri­vre­de.

Je­ste, ali no­vi mi­ni­star pri­vre­de će ima­ti svo­ju eko­nom­sku po­li­ti­ku i upra­vo oko te eko­nom­ske po­li­ti­ke je ve­li­ka raz­li­ka. Mi­slim da po­sto­ji ve­li­ka že­lјa da se na­sta­vi sa sub­ven­ci­o­ni­sa­njem kao što je ra­đe­no ra­ni­je, da po­kla­nja­mo pred­u­ze­ća, da se pra­ve „di­lo­vi” ko­ji ni­su tran­spa­rent­ni, bez ten­de­ra, da ima­mo „Vr­šač­ke vi­no­gra­de” i „Pr­ve pe­to­let­ke“ ili „1. maj“ iz Pi­ro­ta, gde kroz pri­va­ti­za­ci­ju in­ve­sti­to­ri za ma­le pa­re ku­pu­ju opre­mu, a rad­ni­ci osta­ju bez po­sla... Na osno­vu bo­rav­ka u vla­di po­sled­njih pet me­se­ci, mi­slim da ne po­sto­ji ni­ka­kva po­li­tič­ka vo­lјa da se skre­ne sa tog kur­sa.  

Sve što pri­ča­te zvu­či kao da ka­že­te „re­for­me, to sam ja”. Kao da ni­ko dru­gi u ovoj ze­mlјi ne­ma že­lјu da spro­ve­de ta­kve re­for­me. 

Na­rav­no da po­sto­je i dru­gi lјu­di ko­ji že­le re­for­me, ko­ji bi ve­ro­vat­no i ume­li da ih spro­ve­du. Me­đu­tim, tre­nut­no u vla­di, osim mi­ni­stra kul­tu­re ko­ji spro­vo­di re­for­mu u svo­joj obla­sti, ne vi­dim ni­ka­kve re­for­me.  

Ve­ro­vat­no ste Vu­či­ću, pre do­la­ska u vla­du, iz­lo­ži­li svoj kon­cept re­for­mi. Je li se slo­žio sa svim tim? 

Da. Pre ula­ska u vla­du ja sam re­kao šta tre­ba da se ura­di, to je ušlo u eks­po­ze i mi­slim da tu ne bi tre­ba­lo da bu­de bi­lo ka­kve ne­do­u­mi­ce. O re­for­ma­ma pri­ča­mo go­di­na­ma i to se lјu­di­ma već smu­či­lo, a ni­ka­kve re­for­me ne spro­vo­di­mo. I sa­da kad smo za­i­sta kre­nu­li u to, kad smo u pot­pu­no­sti „za­vr­nu­li” sub­ven­ci­je, kad po­ku­ša­va­mo da oči­sti­mo pred­u­ze­ća i da se od­go­vor­no po­na­ša­mo, u smi­slu da ne­ma par­tij­skih nad­zor­nih od­bo­ra i di­rek­to­ra – na­sta­li su pro­ble­mi. Po­što on­da di­ra­te u in­te­re­sne gru­pe po­či­nje po­la­ko da se osi­pa po­dr­ška i ču­je­te „pa ni­smo baš ta­ko mi­sli­li”... 

Ko­je su to in­te­re­sne gru­pe?

Sva­ko ko pa­ra­zi­ti­ra na pro­pa­lom si­ste­mu. Zna­či, od po­li­tič­kih stra­na­ka, ko­ji­ma je po­treb­no da za­po­šlјa­va­ju svo­je ka­dro­ve u jav­nom sek­to­ru...

Na ko­je par­ti­je mi­sli­te? 

Na sve. I na pret­hod­ne i na ove sa­da. Mo­ra­te da hra­ni­te tu ka­drov­sku ma­ši­ne­ri­ju, da ih odr­ža­va­te u si­ste­mu jer je to osnov na ko­me gra­di­te svo­je po­li­tič­ko de­lo­va­nje. Za­tim, svi sa­te­li­ti oko stra­na­ka – pri­vat­ne kom­pa­ni­je ko­je ži­ve od tih po­znan­sta­va, ko­je do­bi­ja­ju ugo­vo­re od jav­nih pred­u­ze­ća, dru­štve­nih pred­u­ze­ća, ko­je pri­va­ti­zu­ju jef­ti­no... 

Pred­stav­ni­ci SNS-a tvr­de da su van­red­ni iz­bo­ri po­treb­ni da bi se u re­for­me ušlo sa ob­no­vlјe­nim le­gi­ti­mi­te­tom, ja­čim man­da­tom...

Da imam iole po­ve­re­nja u ka­pa­ci­tet i stvar­nu že­lјu da se stvar­ne re­for­me pri­me­ne, ja bih taj ar­gu­ment pri­hva­tio. Taj ar­gu­ment bi imao smi­sla da su pro­šli za­ko­ni o pri­va­ti­za­ci­ji i o ste­ča­ju, da smo mo­gli da na­sta­vi­mo re­struk­tu­ri­ra­nje i da su on­da ras­pi­sa­ni iz­bo­ri. Kad to ne ura­di­te, on­da je to u stva­ri za­u­sta­vlјa­nje re­for­mi.

A za­što bi ne­ko op­stru­i­sao te za­ko­ne?

Za­to što „Vr­šač­ki vi­no­gra­di” i ta­kve pri­va­ti­za­ci­je vi­še ne bi bi­li mo­gu­ći. Svi nad­zor­ni od­bo­ri u ko­ji­ma su par­tij­ski ka­dro­vi ras­pu­šta­ju se. Ko­lek­tiv­ni ugo­vo­ri pre­sta­ju da va­že. Uvo­de se pri­va­ti­za­ci­o­ni uprav­ni­ci. Op­sta­li bi sa­mo spo­sob­ni, a osta­li bi bi­li sklo­nje­ni. Go­spo­din ko­ji vo­di RTB Bor, na pri­mer, vi­še ne bi mo­gao da bu­de na tom me­stu. I ne bi bi­lo mo­guć­no­sti po­li­tič­kog uti­ca­ja na to... 

Va­ma ni­ko u vla­di ni­je re­kao da se ma­lo str­pi­te, da sa­če­ka­te?

Ne, na­pro­tiv. Ka­da sam u av­gu­stu raz­go­va­rao sa g. Vu­či­ćem pi­tao sam ga upra­vo to – da li će mo­gu­ći iz­bo­ri bi­ti pre­pre­ka za re­for­me. Do­bio sam kra­tak i kon­kre­tan od­go­vor: ne. Ura­di­li smo što je do nas i do­šli do kra­ja, a mo­rao sam da pro­gu­tam i ne­ke stva­ri ko­je mi ni­su bi­le pra­ve. Na pri­mer, mi­slim da je fi­skal­na kon­so­li­da­ci­ja bi­la pot­pu­ni pro­ma­šaj. 

Je­ste li vi gla­sa­li za te Kr­sti­će­ve me­re?

Ne. Ni­sam ni bio na sed­ni­ci vla­de, jer to ni­su me­re ko­je bih mo­gao po­dr­ža­ti. 

Zar vam to ni­je bio do­vo­lјan raz­log da već ta­da bar za­pre­ti­te ostav­kom?

Ne, ne mo­že­te da uđe­te u ozbi­lјan po­sao pa da se kod pr­ve ve­li­ke pre­pre­ke na­lјu­ti­te i ka­že­te: „Odoh ja”. Sma­trao sam da je sma­nje­nje po­re­za na pla­te va­žna me­ra, ali vla­da je do­ne­la dru­ga­či­ju od­lu­ku i ja mo­ram da je po­štu­jem, ina­če ni­sam deo vla­de. 

Da li pred­lo­že­ni za­kon o ra­du fa­vo­ri­zu­je po­slo­dav­ce a rad­ni­ke sta­vlјa u još te­ži po­lo­žaj, kao što tvr­de sin­di­ka­ti?

To ni­je isti­na. Za­kon je na­pra­vlјen zbog zlo­u­po­tre­ba ne­rad­ni­ka, jav­nog sek­to­ra i sin­di­kal­nog de­lo­va­nja, ko­je su nas do­ve­le do ova­kvog sta­nja. A taj za­kon je, ina­če, pi­sa­lo Mi­ni­star­stvo ra­da.

Da li for­mi­ra­te par­ti­ju sa mi­ni­strom Ta­sov­cem, da li će­te na iz­bo­re na li­sti sa ne­kom par­ti­jom po­put LDP-a ili No­ve stran­ke?

Ni­sam imao po­li­tič­ke am­bi­ci­je ka­da sam ušao u vla­du. Imam am­bi­ci­je da spro­ve­dem re­for­me za ko­je sma­tram da su nam neo­p­hod­ne. Po­što sam se uve­rio da po­li­tič­ke vo­lјe ne­ma i da je ne­će ni bi­ti, pra­vim pla­no­ve šta da ra­dim da­lјe jer tim ko­ji sam oku­pio že­li da spro­ve­de re­for­me. Ka­ko će­mo de­lo­va­ti da­lјe, sa­zna­će­te u na­red­nih ne­ko­li­ko da­na.

 

Izvor: Politika