Simonović: Sindikalci se bune jer ostaju bez privilegija

29.01.2014.

Sindikalni lideri u železnici najavljuju protest kako bi sačuvali privilegije i interese koji su na štetu radnika, izjavio je danas generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

"Svako od njih ima mnogo benefita na teret radnika, za koga oni navodno prolivaju krv, a radnici najbolje znaju šta oni rade", rekao je Simonović Tanjugu.

Povodom najava pojedinih sindikalnih lidera u železnici da će 6. februara u Beogradu organizovati protest i tražiti smenu Simonovića, on je rekao da nije reč o radničkom već političkom protestu, s obzirom da se pozivaju na skup i građani koji nemaju veze sa železnicom.

"Protest ne najavljuju sindikati već petnaestak sindikalnih lidera, koji su imali tolike beneficije od železnice da se to kosi sa zdravim razumom", naglasio je Simonović i dodao da "svako od tih sindikalnih lidera ima firmu koja za železnicu radi nešto privatno".

Prema njegovim rečima, oni pokušavaju da zaustave ono što ne mogu zaustaviti.

Simonović je rekao da ima informacije da će sindikalni lideri zakupiti autobuse da bi dovezli ljude na protest u Beograd, ali da u njima neće biti radnici železnica već svako ko bude hteo da učestvuje.

U Železnicama Srbije ima 28 sindikata, od kojih su svega četiri reprezentativna, napomenuo je Simonović.

"Jedan od reprezentativnih sindikata daje apsolutnu podršku poslovodstvu Železnica Srbije da sve ovo što sprovodimo to radimo još oštrije, a to se odnosi na borbu protiv kriminala, uvođenje reda i discilpine u svim sektorima, posebno onim vezanim za odvijanje saobraćaja i razbijanje administracije koja je bila kao država u državi", naglasio je Simonović.

"Nisu to sindikati, radi se o ljudima koji imaju plate po sto i više hiljada dinara na mesečnom nivou, koji imaju 76 plaćenih funkcionera, koji imaju nekoliko apartmana u hotelu Beograd na teret ovog društva, a plaća država, plaćaju naši radnici i svi mi. To su ljudi koji su pretprošle godine pojeli i popili 130 miliona dinara, a u 2013. vrlo malo i to su sada njihovi otpori da sačuvaju svoje beneficije", dodao je Simonović.

Izvor: Tanjug