Prkopijević: Reforme bez podrške zbog izbora

28.01.2014.

Ekonomista Miroslav Prokopijević ocenio je da su pojedini članovi Vlade odbili da slede predloge Saše Radulovića plašeći se da će izgubiti glasove na izborima.

 

"Gubitak glasova dolazi bez obzira na reforme, ako ih ne radite i pritom gubite glasove vremenom postajete sve beznačajnija stranka, a ako glasove gubite radeći reforme onda ćete ostati u dobrom sećanju biračima", rekao je Prokopijević agenciji Beta.

Ministar privrede u ostavci Saša Radulović je u obrazloženju ostavke naveo kabinet prvog potpredsednika Vlade kao glavnog kočničara reformi, što je Prokopijević ocenio kao "verovatno tačno".

Na pitanje zašto Radulović ranije nije označio kabinet prvog potpredsednika Vlade kao kočničara reformi, Prokopijević je objasnio da je bilo potrebno vreme i iskustvo.

"Ne bi bilo fer nekoga tako okarakterisati pri najmanjoj nesuglasici, a sada ima dovoljno situacija koje potvrđuju da je takva kategorizacija na mestu", dodao je Prokopijević.

Prema njegovom mišljenju, Radulovićevi predlozi oporavka privrede nisu bili u celini protržišni, ali kako je dodao, pošto ni takav plan nije mogao da prođe, nije imalo smisla lansirati neke obuhvatnije predloge.

Radulović u obrazloženju ostavke navodi da su pred Srbijom dva puta, jedan je propala ekonomska politika, a drugi su reforme, na šta je Prokopijević rekao da je Radulović oduvek bio u suprotnosti sa drugim članovima Vlade i da se to sada jasno vidi.

Prokopijević je naveo da iako je Radulović otišao sa ministarske funkcije, pred Vladom Srbije stoji isti problem - ili će ići u prošlost i održavati status kvo, ili će pokušati reforme.

"Ta stvar nije otišla sa Radulovićem i to je nesreća naprednjaka. Mislim da naprednjaci nemaju rešenja za ekonomska pitanja koja su sad ključna. Oni nemaju dovoljno hrabrosti, niti možda toliko znanja da se upuste u jedan program koji bi Srbiju izveo na zelenu granu i to će se videti u narednom periodu, posle njihove pobede na izborima", zaključio je Prokopijević.

Izvor: Beta