CG: Unija traži od Vlade da ne otuđuje Dom sindikata

27.01.2014.

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (U S S) pozvala je danas crnogorsku vladu da "ne otuđuje" zgradu Doma sindikata u Beogradu i da se ne meša u spor o podeli sindikalne imovine dve radničke organizacije.

 

Unija, jedna od dve sindikalne organizacije u Crnoj Gori, reagovala je povodom pregovora crnogorske vlade i Saveza sindikata Crne Gore (S SCG) o preuzimanju Doma sindikata u Beogradu za potrebe smeštaja crnogorske ambasade.

Unija traži od vlade da pitanja u vezi sa obezbeđenjem prostora za smeštaj ambasade i rezidencije ambasadora u Beogradu "rešava na nivou državne imovine" bivše državne zajednice Srbija i Crna Gora, a da iz tog dogovora izuzme sindikalnu imovinu.

Vila "Crnogorka" u kojoj je do skoro bilo sedište crnogorske ambasade, restitucijom je pripala članovima porodice Karađorđević, pa je Vlada Crne Gore saopštila da je najbliža dogovoru sa Savezom sindikata o preseljenju ambasade u prostorije na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Unija, čije se članstvo pre par godina izdvojilo iz Saveza sindikata i formiralo sindikalnu organizaciju, podseća na sudski spor o podeli sindikalne imovine i traži od vlade da "ne otuđuje sindikalnu imovinu i ne meša se u sindikalne stvari".

"Ukoliko vlada istraje u svojoj nameri da otkupi prostor Doma sindikata u Beogradu, a čija je tržišna vrednost procenjena na 10 miliona evra, ta imovina bi bila trajno otuđena pre okončanja sudskog spora, članovi U S S CG bi unapred bili uskraćeni za prava koja im po tom osnovu pripadaju", navodi se u regovanju. Unija će tražiti od Međunarodne organizacije rada (MOR), Evropske konfederacije sindikata "svu neophodnu pomoć u rešavanju ovog pitanja". Iz vlade je ranije saopštena namera o kupovini prostora u Domu sindikata.

Izvor: Beta