ASNS: Uvesti red na sindikalnoj sceni

27.01.2014.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) traži od Vlade da u narednom periodu razmotri drugačiji način utvrđivanja reprezentativnosti sindikata.

 

ASNS smatra da trenutno neki sindikati ostvaruju veće privilegije zbog članstva u različitim odborima.

I predstavnici USS Sloga očekuju donošenje posebnog zakona o sindikatima kojim bi se, kako navode, uveo red na sindikalnoj sceni.

Predsednica ASNS Ranka Savić rekla je Tanjugu da je ta sindikalna centrala tražila da uslov za utvrđivanje reprezentativnosti bude 50.000 članova, kao i da učešće sindikata u Socijalno-ekonomskom savetu i nadzornim i upravnim odborima bude besplatno.

Ona je kazala da su privilegije koje ostvaruju predstavnici sindikata koji su članovi SES-a velike, i da nema šanse da se sindikati ujedine dok se to pitanje ne reši.

"Sve dok su odredbe u Zakonu u radu ovakve, dok ne dođu vlada i ministar rada koji će posvetiti vreme ovome, neće se rešiti problemi, jer veliki su interesi u pitanju ...Učešće u radu SES-a je plaćeno, rad u nadzornim odborima je plaćen, a to za naše prilike nisu male pare", kazala je Savićeva, koja je i narodni poslanik.

Prema njenim rečima, ako se radi o jednoj osobi, onda su to primanja veća i od 100.000 samo po tom osnovu.

"Lični i organizacioni interes jesu nekad motiv, ali nije dobro kada lični i organizacioni motiv postane isključiv i prioritetan, a ne bude podeljen sa opštim i zajedničkim interesom. Verujem da će vlada ozbiljno posvetititi pažnju ovom problemu u narednom periodu", rekla je Savić.

U Hrvatskoj je, navela je ona kao primer, upućen zahtev o utvrđivanju reprezentativnosti koji se bazira na sličnim parametrima- 50.000 članova za određivanje reprezentativnosti uz još neke dodatne uslove.

Prema ranijim podacima, SSSS ima oko 500.000 članova, ASNS oko 151.000 članova, UGS Nezavisnost 200.000, a USS Sloga oko 100.000 članova sa svim granskim sindikatima.

Predsednik USS Sloga Željko Veselinović rekao je za Tanjug da će taj sindikat tražiti donošenje posebnog zakona o sindikatima jer su se, kako tvrdi, "sidikati koji su učestvovali u donošenju izmena zakona o radu (SSSS i UGS Nezavisnost) pobunili onda kada je na red došlo češljanje njihovih privilegija i uvođenje reda na sindikalnoj sceni".

"Tražićemo od vlade, odnosno insistirati, ne da mi uđemo u socijalni dijalog, jer u ovakvom dijalogu ne želimo da učestvujemo, već da se odvoji žito od kukolja i napravi jedan poseban zakon gde će se definisati sindikalna pitanja i gde će se sve jasno definisati zakonskim rešenjima i biti javno i transparentno", poručio je Veselinović.

On je rekao da taj sindikat više neće insistirati na saradnji i udruživanju sa ostalim sindikatima, budući da su još pre 15-ak dana tražili održavanje sastanka sa UGS Nezavisnost i SSSS na kome bi se dogovorili o zajedničkom delovanju prema izmenama Zakona o radu.

Ministar u ostavci Saša Radulović izjavio je nedavno da se izmenama zakona o radu sindikalni lideri protive, jer će njihove vođe izgubiti privilegije. On je najavljivao i da će se i reprezentativnost dokazivati drugačije, kao i da u Srbiji ima 24.000 sindikata.

Ove Radulovićeve najave predsednik SSSS Ljubisav Orbović je ocenio kao "samo pokušaj da se loptica prebaci na neke druga polja i kao pokušaj stvaranja sukoba između sindikata".

Orbović je istakao da su se sindikati isključivo tokom razgovora u vezi izmena Zakona o radu bavili položajem i pravima zaposlenih, a da nije bilo reči o položaju sindikata.

"Nijedna reč nije progovorena na tu temu, to je bio pokušaj ministra da sa suštinskih pitanja prebaci loptu na sporedne stvari, o sindikatima nije bilo reči tokom razgovora niti smo želeli da razgovaramo o tome dok se ne reše suštinska pitanja", rekao je Orbović Tanjugu.

Orbović je rekao da se SSSS ne protivi predlogu za drugačije utvrđivanje reprezentativnosti, ali je ocenio da je nelogično da se govori o smanjenju broja sindikata, a onda postavlja uslov od 50.000 članova, koji će mnogi moći da ispune.

Podsetio je da se reprezentativnost sindikata utvrđuje na osnovu odredaba Zakona o radu.

Orbović je rekao da je ministru finansija još ranije uputio predlog da se ukinu nadoknade svim članovima Upravnih odbora kojih sada ima između 10.000 i 11.000, počev na lokalu pa do republičkog nivoa, imajući u vidu krizu i ekonomske probleme u Srbiji.

"Međutim, sada se govori kako su sindikati u odborima, a zna se da nadoknade primaju i predstavnici poslodavačkih organizacija, ali o tome niko ne govori", kazao je predsednik SSSS.

Izvor: Tanjug, B92