Madžar: Svaki izbori su udar na privredu

26.01.2014.

Svaki izbori, a naročito vanredni su udar na privredu i reformske procese, izjavio je danas ekonomista Ljubomir Madžar, dodajući da bi njihov pozitivan efekat jedino mogao da bude dobijanje jake političke stranke na vlasti koja je spremna na teške reformske poteze.

 

"Pozitivno je što bi moglo, a ne mora, da bude jeste što bi mogli da dobijemo jednu stranku koja će biti znatno jača nego do sada, koja će biti dominantna i sebi moći da dozvoli luksuz da povlači drastične, teške i politički bolne poteze, jer bez toga nema izlaska iz ove nedođije u kojoj se privreda Srbije nalazi", rekao je Madžar Tanjugu.

On je kazao da će zbog vanrednih izbora veliki deo upravljačkog aprata naše privrede biti skrenut u izborne kampanje i na razne druge aktivnosti.

"Skupština neće moći da funkcioniše i pojaviće se velika neizvesnost i ako išta ubija privredu i reformu, onda je to neizvesnost, jer se ne zna kakvi će biti ishodi tih izbora, pa i ako se znaju ishodi ne zna se kako će se vlast ponašati, odnosno da li će, na primer, više biti neprijateljska prema nekim poslovnim krugovima ili će možda zauzeti neki pozitivan stav", naglasio je Madžar.

Druga važna stvar je "strani aspekt", jer u velikoj meri reforme u Srbiji zavise od strane podrške i uticaja, dodao je on.

Madžar je istakao da stranci ne vole česte promene i reforme, a naročito ne one koje se nisu dale predvideti, tako da će izbori loše uticati i na direktne strane investicije.

"Kao što i domaći subjekti ne vole neizvesnost, tako i strani investitori, ali još i više, pošto ne znaju kakav će politički režim biti uspostavljen", rekao je Madžar.

Izvor: Tanjug