Arsić: Radulovićeve mere važne za Srbiju

25.01.2014.

Ekonomista Milojko Arsić ocenio je da su reforme koje je predlagao ministar privrede Saša Radulović, koji podnosi ostavku, suštinski dobre.

 

On ipak smatra da ovakva heterogena vlada teško može da ih sprovede.

"Ukoliko se raspišu vanredni parlamentarni izbori, mislim da će se stvoriti šansa da se nakon izbora formira neka efikasnija Vlada koja bi bila sposobna da sprovodi temeljnije reforme", rekao je Arsić Tanjugu.

On očekuje da će okviru tih reformi biti usvojen veliki deo predloga iz zakona o stečaju, privatizaciji i radu, koje je predlagao Radulović, jer su oni važni za privredu Srbije.

"Ti zakoni su važni i nadam se da će veliki deo rešenja koji je predložio Radulović biti usvojen kroz dva do tri meseca", naveo je Tanjugov sagovornik.

Arsić je ocenio i da se sada, zbog najavljene ostavke Radulovića, ne može govoriti o zastoju u sprovođenju reformi, jer su i u poslednje tri godine reforme bile vrlo spore, što potvrđuju i nepovoljne ocene od Svetskog ekonomskog foruma i Svetske banke.

"Pre se može govoriti o izostanku najavljenog ubrzanja reformi, umesto o zastoju", naglasio je Arsić.

Prema njegovim rečima, ovakva heterogena vlada, teško može da sprovede tako krupne suštinske reforme.

"U vladi se nalaze stranke koje su blisko povezane sa nekim interesnim grupama, kao što su sindikati, i druge grupe koje su spremne da razvodnjavaju i odlažu refrome", rekao je on.

Dovoljno je, kako je naveo, da jedna stranka blokira penzijsku reformu, druga zakon o radu i onda reforme ne mogu da se sprovedu.

Izvor: Tanjug