Unija poslodavaca: Ostavka je korak unazad

25.01.2014.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković izjavio je da žali zbog odluke ministra privrede Saše Radulovića da podnese ostavku.

 

Atanacković kaže da će svaki drugi ministar koji dodje na njegovo mesto morati da sprovede slične reforme, jer zbog situacije u kojoj se zemlja nalazi nema mnogo izbora.

Atanacković je u izjavi Tanjugu istakao da, s obzirom na velike pritiske koji su postojali protekle nedelje, nije iznenadjenje što je ministar Radulović odlučio da podnese ostavku.

"Reforme su neophodne. Nisu bili u situaciji da ih sprovedu ministar Radulović i njegov sastav ministarstva, međutim, bilo koji naredni ministar će, takođe, morati da sprovede ozbiljne reforme inače, zaista, nemamo budućnost", istakao je on.

Prema rečima Atanackovića, "Vlada mora da gleda opšti interes jer uvek će biti nezadovoljnih, a ako budemo nastavili putem kojim smo do sada išli, ne piše nam se dobro".

"Mislim da će Ministarstvo privrede morati da ostane na ovom kursu, videćemo u kojoj meri efikasno i koliku će podršku imati od političkih stranaka, pre svega SNS. Mi smo očekivali da će ovo Ministarstvo privrede, s obzirom da je formirano na predlog SNS, imati veću podršku, ali pokazalo se da je nema", dodao je on.

Atanacković je naglasio da su poslodavci u sadašnjem Ministarstvu privrede imali, prvi put posle 20 godina, "pravog saveznika" koji je razmišljao, ne kako da podrži velike privrednike, već 200.000 do 300.000 malih privrednih subjekata.

Kako je naveo, u ovom momentu moglo bi se reći da neusvajanje predloženih zakona znači odustajanje od reformi.

"Međutim sigurno da vlada neće moći da odustane od daljih reformi jer bez reformi neće imati dovoljnu podršku međunarodne zajednice, odnosno međunarodnih finansijskih institucija koje su nam neophodne", naveo je Atanacković.

Izvor: Tanjug