Rok Vladi da do 1. februara zakaže sedicu Skupštine

24.01.2014.

Ministarstvo privrede zahteva od Vlade da do 1. februara 2014. godine zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o četiri ključna zakona, i ocenilo je da su protesti sindikata politički instruisani u cilju potpunog zaustavljanja reformi.

 

"Današnji protest sindikata preduzeća u restrukturiranju protiv donošenja zakona o privatizaciji i stečaju i jučerašnji štrajkovi, ali i sve dosadašnje sindikalne aktivnosti, poput demonstrativnog napuštanja radne grupe i bojkotovanja javne rasprave povodom izrade Nacrta zakona o radu, direktno su instruisani od strane političkih partija", navodi se u saospstenju.

Cilj je, kako ocenjuju, zaustavljanje započetih reformi, kako bi zadržali partijske i sindikalne privilegije u javnom sektoru, a sve na štetu građana Srbije.

"U tome ih podržavaju i neodgovorna rukovodstva preduzeća u ovom sektoru. Ovi i ovakvi sindikati ne rade u interesu radnika, već isključivo u interesu sindikalnih privilegija koje guše društvo", smatra Ministarstvo privrede.

Ministarstvo privrede zahteva od Vlade da do 1. februara 2014. godine zakaže vanrednu sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o Predlogu zakona o privatizaciji, Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o stečaju, Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za privatizaciju i Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza.

"U protivnom, to će biti siguran znak da je vladajuća koalicija odustala od reformi", ocenjuje Ministarstvo.

Najava odustajanja od reformi, kako podsećaju, bio je ničim izazvan neformalni sastanak održan u ponedeljak 20. januara, u obliku „kolegijuma Socijalno ekonomskog saveta“, koji ne poznaje niti Zakon o Socijalno ekonomskom savetu, niti Poslovnik o radu ovog tela.

Kako ocenjuju, "farsom sa tim naručenim sastankom i naručenim protestima sidikata, želi se stvoriti privid širokog protivljenja reformama".

"U dosadašnjem toku rada, predsednik Vlade nije bio prepreka bilo kakvim reformskim aktivnostima. Sa druge strane, nije bio ni podrška. Premijer, koji deluje kao da je pod pritiskom svakodnevnih napada preko žute štampe, do sada nije pokazivao veliki interes, niti se bavio ekonomskim aktivnostima Vlade", piše u saopštenju.

Istog dana kada je održan pomenuti sastanak, Ministarstvo rada bilo je spremno da tekst Nacrta zakona o radu, posle svih pristiglih predloga i sugestija nakon završetka javne rasprave, uputi ministarstvima na mišljenje.

U toku su bili i pregovori sa ostalim sindikatima oko usaglašavanja stavova i nazirala se i očekivala saglasnost svih strana do kraja ove nedelje, ali su "svi napori su bez ikakvog povoda, najave i obrazloženja obesmišljeni u ponedeljak". Na tom sastanku je najavljeno i povlačenje predloga zakona o privatizaciji i stečaju i dva prateća zakona, koji su u skupštinskoj proceduri i koje je Vlada jednoglasno usvojila 30. decembra 2013. godine.

Do sada, ni na današnjoj sednici Vlade, nije doneta nikakva formalna odluka o bilo kakvom povlačenju usvojenih predloga zakona iz skupštinske procedure, ali

kako objašnjavaju, Vlada nije postupila ni po drugoj urgenciji Ministarstva privrede da zakaže sednicu Skupštine na kojoj bi se raspravljalo o ovim predlozima zakona.

"Očigledno je, da je bilo političke volje, da su ti reformski zakoni mogli biti usvojeni u Skupštini i pre tog ponedeljka 20. januara. Tako da usiljeni sindikalni protesti ne mogu biti razlog, već samo izgovor i paravan za prikrivanje nedostatka političke volje i želja za održavanje blata u kome kao društvo propadamo", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo privrede radi na tome da otkoči reforme i kako navodi, nije se prihvatilo tog posla da bi lako odustali.

"Građani podržavaju započete reforme i to daje snagu da istrajemo i pobedimo. Ne mogu interesne grupe da kroje kapu svim građanima Srbije. Političari moraju da nauče da se ne mogu raditi samo popularne stvari i pričati o reformama. Mora nekad nešto i da se uradi", navodi Ministarstvo privrede.

Izvor: Tanjug