Protest metalaca u Beogradu, radnike prima premijer

24.01.2014.

Više hiljada radnika u oblasti metalske industrije okupilo se danas na Trgu Nikole Pašciha u Beogradu, tražeći povlačenje iz procedure zakona o privatizacij i stečaju, kao i usaglašavanje izmena Zakona o radu sa sindikatima. Delegacija sindikata sastaće se sa premijerom Ivicom Dačićem.

Prema rečima predstavnika Samostalnog sindikata metalaca Zorana Vujovića na današnjem protestu očekuje se učešće oko 4.000 radnika iz preduzeća u restrukturiranju iz više gradova Srbije - Kragujevca, Kraljeva, Smedereva, Bora, Trstenika...

On je Tanjugu rekao da je 50 autobusa sa radnicima iz unustrašnjosti već stiglo u Beograd, a da se očekuje dolazak još četrdesetak autobusa.

Radnici između ostalog traže smenu i ministra privrede Saše Radulovića.

Predsednik saveza samostalnih sindikata Ljubisav Orbović rekao je novinarima uoči početka protesta da su sindikati dobili najave da će premijer Srbije Ivica Dačić danas primiti jednu grupu radnika, i sa njima razgovarati o predlozima zakona o stečaju i privatizaciji i zahtevima za smenu ministra Radulovića.              

Orbović je rekao da su od predstavnika vlade sindikati dobili uveravanja da će ova dva zakona biti povučena iz Parlamenta, da će Zakon o radu ponovo ići na raspravu i da će biti formirana nova radna grupa.

Samostalni sindikat metalaca Srbije i Granski sindikat industrije, energije i rudarstva UGS Nezavisnost organizovali su danas protest radnika preduzeća u restrukturiranju koja u najvećem broju pripadaju metalskoj industriji.

Sa Trga Nikole Pašića radnici će, prema najavi, krenuti u protestu šetnju do zgrade Narodne skupštine, Ministarstva privrede i Vlade Srbije.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić primiće danas oko 14 časova delegaciju sindikata Saveza samostalnih sindikata metalaca Srbije i Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva UGS Nezavisnost, saopšteno je iz Vlade Srbije

 

Na protest krenulo oko 1.300 radnika iz tri grada

Oko 1.300 radnika iz Kragujevca, Topole i Knića krenulo je jutros za Beograd

Radnici iz ova tri grada krenuli su put Beograda nešto posle osam sati iz Kragujevca, u koloni od 17 spratnih autobusa i 50 automobila, a kako je najavljeno, na protestu će biti zatraženo povlačenje iz skupštinske procedura predloga zakona o privatizaciji i stečaju, predlog nacrta zakona o radu i smena ministra Saše Radulovića. .

"Pored radnika metalske industrije zaposlenih u preduzećima u restrukturiranju u Kragujevcu, Topoli i Kniću, na protest su krenuli i radnici kragujevačke ``Energetike`` kao i članovi sindikata Skupštine grada Kragujevca i dečjih ustanova", izjavio je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata metalaca Kragujevca Goran Milić.

Izvor: Tanjug